VERSCHILLENDE NORMEN WERKSCHOENEN

Wanneer moet je een S1P, S2 of S3 veiligheidsschoen kiezen?

De EN ISO 20345-norm regelt het op de markt brengen van veiligheidsschoenen.

De norm bevat basiseisen (SB) zoals de weerstand van de veiligheidsneus tegen stoten (200 joule). Dan zijn er nog aanvullende eisen, zoals antistatisch (A), weerstand van het bovendeel tegen het binnendringen van water (WRU), weerstand van de zool tegen koolwaterstoffen (FO), etc. Om het lezen van de aanvullende eisen makkelijker te maken, zijn ze onderverdeeld in verschillende groepen. Zij zijn gegroepeerd achter normatieve merktekens die SBP, S1, S1P, S2 of S3 zijn. In dit artikelen leggen we je verder uit wat de meest voorkomende markeringen precies inhouden. Hierbij wordt er gefocust op S1P, S2 en S3.

De S1P veiligheidsschoen

De S1P-eis bestaat uit:

  • De basiseisen (SB). Deze bestaan uit de weerstand van de neus tegen stoten (200 joule) en pletten (1500daN), de weerstand, kwaliteit, ergonomie en comfort.
  • Gesloten rug
  • Antistatisch (A)
  • Energieabsorptie bij de hiel (E)
  • Weerstand tegen koolwaterstoffen (FO)
  • Weerstand tegen perforatie (P)

Een S1P veiligheidsschoen heeft meer het profiel van een veiligheidsschoen voor binnen. Hij kan het best worden gebruikt in een droge, schone omgeving met zeer weinig risico op vocht of spatten van vloeistoffen. S1P veiligheidsschoenen zijn vaak gemaakt van fluweel, ademend gaas, canvas etc. Ook hebben ze een antiperforatie-plaat.

S1P veiligheidsschoenen zijn het meest geschikt voor banen in de bouw, de ‘schone’ industrie, vervoer, logistiek, onderhoud etc.

Wanneer het materiaal van de schoen open is (bijv. 3D-polyestergaas), is het moeilijker om de schoen schoon te maken. Dit komt doordat het vuil in de gaatjes van het materiaal blijft steken. Er zijn ook S1P schoenen met gladdere materialen (bijv. Canvas met een zeer dicht weefsel of een fluweel). Deze zijn makkelijker schoon te maken. Wanneer de omgeving waarin je werkt te nat of te vuil is kun je beter voor S2 of S3 veiligheidsschoenen kiezen.

 

De S1P veiligheidsschoen

De S2 veiligheidsschoen

De S2-eis voldoet aan bijna dezelfde eisen als de S1P-veiligheidsschoen. Hij heeft alleen geen antiperforatie-zool (P) en hij is ontworpen in een waterdicht materiaal volgens de WRU-norm.

De S2 veiligheidsschoen heeft vaak een mocassin-profiel (zonder veters). S2 veiligheidsschoenen worden veel gebruikt in de voedingsindustrie, in de keuken, in de chemische industrie en in bepaalde bedrijfstakken.

Het mocassin-profiel is in deze sectoren populair, omdat het een model is met zeer weinig stiksels. Hierdoor is het risico op opeenhoping van vuil minder groot. Met name in de levensmiddelenindustrie is dit een voorwaarde. Voor de consument wordt de S2 veiligheidsschoen vaak beschouwd als een keukenschoen.

De S2 veiligheidsschoen

De S3 veiligheidsschoen

De S3-veiligheidsschoen voldoet aan bijna dezelfde eisen als de S2-veiligheidsschoen. Hij heeft echter wel een antiperforatie-plaat (P). Ook heeft hij een spijkerzool. Dit betekent dat de noppen op de schoen ten minste 2,5 millimeter hoog moeten zijn.

De S3 veiligheidsschoen is vooral bedoeld voor gebruik buitenshuis, omdat hij je beschermt tegen het binnendringen van vloeistoffen, hij is waterdicht en hij is makkelijk te reinigen.

Er zijn twee soorten S3 veiligheidsschoenen:

  • S3 veiligheidsschoenen met een relatief vlakke zool die worden gebruikt in vuile of vochtige binnen omgevingen (bv. industrie met de aanwezigheid van koolwaterstoffen, ambachten met gebruik van mortel, gips, lijm, enz.).
  • Stevige en ingekeepte bouwschoenen die volumineuzer zijn. Ze worden vaak gebruikt op bouwterreinen in de open lucht op rotsachtige, losse en vuile grond met de aanwezigheid van vochtigheid.
De S3 veiligheidsschoen

De keuze van uw veiligheidsschoen