De EN ISO 20345-norm

Dit houden de SRA-, de SRB-, en de SRC-norm voor veiligheidsschoenen in

De EN ISO 20345-norm bevat eisen met betrekking tot slipweerstand.

Deze normen zijn SRA, SRB en SRC. Deze markeringen geven de prestaties van de buitenzool aan bij uitglijden. In dit artikel leggen we uit wat deze normen precies inhouden.

De EN ISO 20345-norm

De EN ISO 20345-norm omvat de verplichte basisvereisten waaraan een veiligheidsschoen moet voldoen voordat het op de markt mag worden gebracht. De norm bevat ook niet-verplichte eisen die gaan over meer specifieke risico’s of toepassingen.

De basisnorm (SB)

Om de basisnorm (SB) te behalen, moet één van de twee merktekens SRA of SRB worden behaald. Deze richten zich op de slipweerstand van de veiligheidsschoenen. Slipweerstand wordt daarom beschouwd als een basiseis. Een uitzondering is wanneer de fabrikant de schoenen produceert met spikes, metalen noppen of soortgelijke elementen. Veiligheidsschoenen met een zogenaamde ‘traditionele’ zool moeten voldoen aan ten minste één van de twee slipnormen: SRA of SRB.

Laboratoriumtests voor veiligheidsschoenen

SRA

Met de SRA-glijtest wordt de slipweerstand getest op een keramische vloer met toevoeging van natriumlaurylsulfaat (NaLS).

SRB

Met de SRB-glijtest wordt de slipweerstand getest op een stalen vloer met toevoeging van glycerine.

SRC

SRC is eigenlijk zowel SRA als SRB. Om aan de SRC-norm te voldoen moet een veiligheidsschoen aan zowel de SRA- als aan de SRB-norm voldoen.

De SRA-test

Bij de SRA-glijtest wordt de schoen getest op de keramische vloer. Om de test uit te voeren, wordt de schoen gekanteld onder een hoek van 7°. Vervolgens wordt de schoen onderworpen aan een kracht van 500 N, waarmee de druk van een menselijke stap wordt nagebootst.

Bovendien wordt, om een risicovolle situatie te simuleren, natriumlaurylsulfaat (NaLS) aan de keramische vloer toegevoegd. Deze vloeistof wordt beschouwd als een huishoudelijk product of wasmiddel. Op deze manier worden de glijweerstand-coëfficiënten van de zool gemeten.

Er worden twee metingen gedaan. De eisen zijn als volgt:

  • Van hiel tot voorkant: eis van de norm is 0,28 of hoger.
  • Vlak naar voren: eis van de norm is 0,32 of hoger.
keramische ondergrond
stalen vloer

De SRB-test

Bij de SRB-glijtest wordt de schoen getest op een stalen vloer. Net als bij de SRA-test wordt de schoen gekanteld onder een hoek van 7° en vervolgens onderworpen aan een kracht van 500 N. 

Bovendien wordt, om een risicovolle situatie te simuleren, glycerine aan het staal toegevoegd. Dit is een kleurloze, stroperige vloeistof zoals olie.

Er worden wederom twee metingen gedaan. De eisen zijn als volgt:

Van hiel tot voorkant: eis van de norm is 0,13 of hoger.
Vlak naar voren: eis van de norm is 0,18 of hoger.

De SRC-markering

Er wordt aan de SRC-norm voldaan wanneer een schoen zowel aan de SRA-norm als aan de SRB-norm voldoet.

De SRA-, de SRB- en de SRC-norm zijn niet representatief voor alle soorten vloeren. Dit komt doordat de tests alleen worden uitgevoerd op vloeren van keramiek en van staal.

De keuze van uw veiligheidsschoen