Werkschoenen ESD

Werkschoenen ESD zijn speciale schoenen die beschermen tegen electrostatische lading. Ze zijn perfect voor mensen die werken met elektronica of in cleanrooms. ESD-schoenen voorkomen dat er elektrostatische lading opgebouwd wordt in de schoenen, wat kan leiden tot schadelijke effecten op het werk.

Resultaat 1–48 van de 372 resultaten wordt getoond

NO RISK RIDER – S3

99.99 incl. BTW

BLÅKLÄDER ELITE 2455 BOA – S3

175.99 incl. BTW
OVER VEILIGHEIDSNORMERING

ESD

Wat is ESD (Electrostatic Discharge)?

Wanneer twee elektrisch geladen voorwerpen, zoals het menselijk lichaam en een elektronisch apparaat, met elkaar in contact komen, ontlaadt zich statische elektriciteit. Dit verschijnsel wordt ESD (Electrostatic Discharge) genoemd. De ESD die door het menselijk lichaam wordt opgewekt, kan van de orde van enkele duizenden volts zijn. Deze hoogspanningspuls dringt het aangeraakte elektronische apparaat binnen en leidt tot een storing of vernietiging van de IC-circuits in het apparaat. Om te voorkomen dat een product of systeem wordt vernietigd door het binnendringen van ESD in een aangeraakt elektronisch apparaat, is het noodzakelijk tegenmaatregelen te nemen om ESD te onderdrukken of te verwijderen.

Schoenen en het genereren van statische elektriciteit

Zeg “statische elektriciteit” en de meesten van ons denken aan statische kleverigheid of de vervelende zing die we van deurknoppen krijgen. In feite is statische elektriciteit een onzichtbare bedreiging. Om een statische schok te voelen, moet de lading ten minste 3500 volt zijn. Maar een lading zo laag als 20 volt kan gegevens verstoren of de microschakelingen in elektronische componenten beschadigen of vernietigen.

Het soort schoeisel dat in de ruimte wordt gebruikt, heeft invloed op de statische ophoping van elektriciteit. Schoenen met PVC-zolen genereren bijvoorbeeld meer statische elektriciteit dan schoenen met leren zolen. Door zijn tribo-elektrische eigenschappen genereert leer van nature weinig statische lading; leer absorbeert ook vocht, dat als een geleider werkt om statische ladingen te verminderen. De antistatische neiging van leer is echter niet betrouwbaar; bij een lagere luchtvochtigheid zijn leren schoenen niet altijd antistatisch.

Daarom is het bij de keuze van een ESD-vloer van cruciaal belang om te bepalen welk soort schoenen de mensen in de omgeving zullen dragen – en, als de vloer geen lage ladingen genereert, het gebruik van ESD-schoeisel verplicht te stellen.

Wat is ESD-schoeisel?

De schoenen vormen het ontmoetingspunt tussen de vloer en een persoon die op de vloer loopt. Wanneer schoenzolen in contact komen met de vloer, vormen de geleidende elementen in ESD-schoeisel een elektrische verbinding of brug tussen het lichaam van een persoon en de koolstofaders in statisch-dissipatieve of geleidende vloeren, waardoor statische elektriciteit wordt afgevoerd naar de aarde.

ESD-schoenen bestaan in verschillende vormen: hielriempjes, teenriempjes, zoolriempjes en volledige schoenen. De voordelen en prestaties variëren, en kopers kunnen schoeisel kiezen op basis van hun behoeften en prioriteiten.

ESD-schoenen

ESD-schoenen zijn niet langer het stoffige, orthopedisch ogende schoeisel van uw grootvader of grootmoeder. Tegenwoordig zijn er ESD-schoenen in allerlei stijlen, voor zowel mannen als vrouwen. De geleidende of dissipatieve schoenen, die duurder zijn dan hiel-, teen- of zoolbanden, worden meestal gebruikt bij de productie en assemblage van elektronica en worden geselecteerd om te voldoen aan de ESD-schoeiselprotocollen.

Gemakkelijkste type schoeisel om te gebruiken

ESD-schoenen zijn superieur aan hiel-, teen- en zoolbanden omdat schoenen gemakkelijker aan te trekken zijn en dus op de juiste manier worden gebruikt. Schoenriempjes kunnen wegglijden of verschuiven, verkeerd worden bevestigd of – als het geleidende bandje verkeerd is aangebracht – geen elektrisch contact maken met de huid.

De naleving is gemakkelijk te controleren.

ESD-schoeisel mag nooit buiten de installatie worden gedragen. Bij het betreden van de werkruimte moeten mensen verplicht worden statische-beschermende hiel-, teen- of zoolbanden aan te trekken of over te stappen op ESD-schoenen. Door mensen te verplichten andere schoenen aan te trekken, is de naleving van de voorschriften relatief gemakkelijk te controleren. Met het ESD-symbool op de achter- of zijkant van de schoen zijn ESD-schoenen in de werkomgeving gemakkelijk te herkennen. Omdat ze groter en volumineuzer zijn, zijn ESD-schoenen ook gemakkelijker te zien dan hiel-, teen- of zoolbanden.

Volledig, ononderbroken contact met de ESD-vloer

Wat de bescherming tegen statische elektriciteit betreft, zijn ESD-schoenen vergelijkbaar met geleidende zoolbanden: beide soorten ESD-schoeisel maken volledig contact met de ESD-vloer en beschermen tegen statische elektriciteit, zelfs wanneer één voet van de grond is of de voeten gedeeltelijk zijn opgetild. Continuïteit zorgt voor een constante bescherming.