POPULAIRE WERKSCHOENEN

Food / Horeca

WERK & VEILIGHEIDSSCHOENEN

In de Food sector

Welke schoen heb ik nodig?

Keukenschoenen worden vooral gedragen door keukenpersoneel. Maar ook aanverwante beroepen zoals bakker, banketbakker of slager dragen dergelijke schoenen. Al deze beroepen zijn bijzonder inspannend. Langdurig staan is in al deze beroepen het geval. Daarom moet goed schoeisel worden gedragen.

Werken in de keuken vergt veel inspanning. Ook moet het vaak heel snel gaan in de keuken. Geen gast wil lang wachten op zijn maaltijd. De vloer in de keuken is vaak erg nat. Daarom is het bijzonder belangrijk dat het keukenpersoneel professionele keukenschoenen draagt.

Deze zijn voorzien van een antislipzool. Een andere reden voor professionele schoenen in de keuken zijn de voorschriften inzake hygiëne. Om hygiënische redenen zijn straatschoenen in de keuken verboden. 

VEELVERKOCHTE

Food werkschoenen

Eisen voor werkschoenen in de Food sector

Personeel staat bij hun werk bloot aan niet te verwaarlozen risico’s en spanningen, zoals het risico om uit te glijden, lang te staan en te lopen of zware lasten te dragen. Afhankelijk van het werkterrein kunnen deze gevaren – en dus de eisen voor werkschoenen – variëren. Het is dus bijzonder belangrijk schoeisel te kiezen dat precies is afgestemd op de omstandigheden en de behoeften in kwestie. In het algemeen moet al het schoeisel dat in de keuken wordt gedragen, echter aan de volgende eisen voldoen:

  • slipvaste zool
  • gesloten teen
  • voldoende stabiele pasvorm aan de voet
  • hielsteun (gesloten hielgedeelte of hielriem)
  • matig hoge hakken met een groot loopvlak
  • anatomisch gevormd, dempend voetbed

Voor deze richtlijnen volstaat een werkklomp zonder neus maar met hielriem. Als er echter extra risico’s zijn voor het desbetreffende toepassingsgebied, zoals vallende voorwerpen, is het voordelig als het schoeisel meer beschermende functies heeft. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat in keukens veiligheidsschoenen met stalen neuzen worden gedragen.

WERK & VEILIGHEIDSSCHOENEN

Voor de Horeca

Welke schoen heb ik nodig?

Ook in de keuken en de catering moeten veiligheidsschoenen worden gedragen om de voeten tegen diverse gevaren te beschermen. Hier is het echter niet voldoende om alleen schoenen met een bepaald veiligheidsniveau te kopen. Omdat er zeer speciale eisen worden gesteld aan keukenschoenen. Als u op zoek bent naar schoeisel dat geschikt is voor de keuken, moet u zich van tevoren voldoende informeren om er zeker van te zijn dat de schoenen aan de richtlijnen voldoen. Lees hieronder de bepaalde eisen die horen bij schoenen in de horeca.

VEELVERKOCHTE

Horeca werkschoenen

Gesloten werkschoenen voor in de keuken

Om de voeten te beschermen tegen vallende messen of potten, moeten professionele schoenen voor in de keuken aan de voorkant gesloten zijn. De meeste van deze zijn ook uitgerust met een stalen neus. Bovendien moeten de schoenen hittebestendig zijn.

Spatten, heet vet of sauzen die overkoken zijn niet ongewoon in de keuken. Bovendien zijn er gladde plaatsen in de keuken voor de afwasmachine of de friteuse. Zelfs gebroken glas is gemeengoed in een keuken. De zool van de werkschoenen moet bestand zijn tegen al deze bronnen van gevaar.

Bovendien moeten keukenschoenen voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van voetgezondheid. Een zeer belangrijk onderdeel is een verwisselbaar voetbed. Onder bepaalde omstandigheden zou het ook mogelijk moeten zijn deze te vervangen voor een orthopedische zool.