VOOR HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE

Wat zijn antislip werkschoenen?

In 2014 waren valpartijen de op één na belangrijkste oorzaak van arbeidsongevallen.

Gladheid is één van de belangrijkste redenen voor valpartijen. Om het risico op een valpartij te verminderen is het in de eerste plaats belangrijk om de vloeren goed te onderhouden. Ook schoenen spelen een rol wanneer wordt gekeken naar grip. In dit artikel lees je meer over antislip veiligheidsschoenen.

Antislip veiligheidsschoenen

Antislip veiligheidsschoenen: de slipnorm

De SRA-, SRB- en SRC-vereisten zijn deel van de EN ISO 20345-norm, die de eisen van veiligheidsschoenen regelt. Deze norm stelt eisen aan de buitenzool als het aankomt op slipweerstand. Met tests wordt gekeken of de schoenen aan de eisen voldoen. De tests worden uitgevoerd door een erkende, aangemelde instantie.

SRA

Vereiste waarbij de slipweerstand wordt getest op een keramische vloer met natriumlaurylsulfaat (NaLS). Dit kun je vergelijken met wasmiddel.

SRB

Vereiste waarbij de slipweerstand wordt getest op een stalen vloer met glycerine. Dit kun je vergelijken met olie.

SRC: SRA + SRB

Vereiste waarbij de slipweerstand op zowel een keramische vloer met natriumlaurylsulfaat als op een stalen vloer met glycerine wordt getest.

vloeren type

Analyse van vloeren en zool-profielen

De SRA- en SRB-slipnormen beperken de proeven tot twee grondsoorten, namelijk vloeren van keramiek en staal. Dit betekent dat ze niet van toepassing zijn voor alle ambachten. Om een zo goed mogelijke bescherming tegen het risico van uitglijden en vallen te krijgen moeten de verschillende soorten vloeren in de werkomgeving worden geanalyseerd. Vervolgens moet een geschikte zool worden gekozen. Hierbij wordt gekeken naar de noppen en het materiaal van de zool.

Bodemanalyse

Ongelukken gebeuren vaak als er ‘uitzonderingen’ zijn. Het kan bijvoorbeeld logisch klinken dat iemand die buiten werkt geen SRA-bescherming nodig heeft, aangezien deze belangrijk is op keramische vloeren. Toch kan het voorkomen dat diegene toch een kamer binnen moet gaan waar wel een keramische of een andere gladde vloer ligt. Dan kan er dus toch een ongeluk gebeuren. Er moet dus goed worden gekeken naar het aantal verdiepingen waarmee een persoon tijdens het werk te maken kan krijgen.

Het onderhoud van de schoenen

Het lijkt vrij logisch dat je je schoenen goed moet onderhouden, maar het onderhoud en de reiniging van buitenzolen wordt bijna nooit goed gedaan. Naast het feit dat je met vieze schoenen bijvoorbeeld ruimtes vies kan maken, zal een vuile buitenzool ook invloed hebben op de grip van de zool. De grip zal namelijk verminderen, waardoor de kans op ongevallen groter wordt. Op bodems waar veel puin, vloeistoffen of andere stoffen liggen moet je proberen om schoenen met een te krappe zool-kramp te vermijden. De kieren zullen dan namelijk moeilijker schoon te maken zijn.

Welke zool is geschikt voor welke vloer?

Bij elke soort vloer zijn andere schoenen meer geschikt. Het is daarom belangrijk om te kijken bij welke vloer welke zolen het beste passen.

Welke zool is geschikt voor welke vloer

Schone, gladde vloeren

Wanneer je werkt op een schone, gladde vloer moet de zool van de veiligheidsschoen een zo groot mogelijk contactoppervlak met de grond hebben en relatief vlak zijn. Het is niet belangrijk om naar de ruimtes tussen de noppen te kijken, aangezien het risico van verstopping erg klein is. Rubberen zolen zullen op deze ondergronden een goede grip bieden.

Antislip overschoenen

Er bestaan ook antislip overschoenen. Wanneer je deze aantrekt over stadsschoenen, bieden ze een goede grip op gladde vloeren. Bij dit soort vloeren kun je denken aan een keukenvloer of glad beton. Wanneer er risico op vallende voorwerpen is, biedt een overschoen echter onvoldoende bescherming.

Harde, vlakke vloeren met kans op vervuiling

Wanneer je werkt op een harde, vlakke vloer met kans op vervuiling moet de zool van de veiligheidsschoen een maximaal contactoppervlak hebben. Zorg ervoor dat de kanalen van de zool niet te dicht tussen de spikes zitten. Wanneer dit wel zo is kan de zool vuil worden, waardoor hij moeilijker schoon te maken is.

Wanneer je werkt op een zachte ondergrond

Zachte ondergrond

Wanneer je werkt op een zachte ondergrond moet je zolen hebben die in de grond graven en een goede grip bieden. Om een goed beeld te geven van wat hiermee wordt bedoeld kun je denken aan de zolen van voetbal-of rugbyspelers. Ook al is dit een extreem voorbeeld, ook bij deze schoenen gaan de spikes van de zolen de grond in om grip te geven bij het rennen.

Antislip veiligheidsschoenen: conclusie

Wanneer er wordt aangegeven dat een bepaalde schoen meer antislip heeft dan andere schoenen, is het belangrijk dat wordt aangegeven op welke vloer dat is. De antislip-eigenschappen hangen namelijk af van de vloer waarop hij wordt gebruikt.

Een andere zool voor een andere ondergrond

Een probleem dat voor kan komen is dat je werkt op verschillende soorten ondergronden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op zowel een gladde als op een losse ondergrond werkt. Wanneer je van de ene zool op een andere overschakelt, verandert het hele type product. Het zou ideaal zijn wanneer je twee profielen van schoenen en zool hebt. Eén voor de binnenkant en één voor de buitenkant.

Wat is de rol van veiligheidsschoeisel?