VOOR HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUZE

Een veiligheidsschoen kiezen met voldoende bescherming van de middenvoetsbeentjes

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een goede bescherming?

Een goede bescherming van je middenvoetsbeentjes is nuttig en zelfs noodzakelijk voor sommige beroepsactiviteiten. In dit artikel lees je waarom en hoe je ze goed kunt beschermen.

Wat is een middenvoetsbeentje?

Er zijn 5 middenvoetsbeentjes in een voetskelet. De middenvoetsbeentjes zijn de verbinding tussen de achterkant van de voet (de Tarsus) en de voorkant van de voet (de vingerkootjes). Ze worden beschouwd als ‘lange beenderen’ van de voet. De vingerkootjes zijn juist weer compacter. De middenvoet is dun in het midden en dik aan de uiteinden. De middenvoetsbeentjes helpen bij de stabilisatie van je voeten. Ze zorgen er dus voor dat we rechtop kunnen staan. Ze zijn voortdurend in beweging en zijn samen met de calcaneus de botten van de voet die het vaakst worden gebroken.

middenvoetsbeentjes

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een goede bescherming?

Bij traditionele veiligheidsschoenen zijn je tenen goed beschermd dankzij een beschermende veiligheidsneus. De middenvoetsbeentjes worden hier echter niet door beschermd. Aangezien de middenvoetsbeentjes voor iedereen erg belangrijk zijn, is het dus belangrijk dat je ze goed beschermd. Je kunt dit doen door een veiligheidsschoen M aan te schaffen voor werkzaamheden waarbij te maken kunt krijgen met vallende, zware voorwerpen.

Metatarsale bescherming bij veiligheidsschoenen

De aanvullende eis M is onderdeel van de EN ISO 20345-norm voor veiligheidsschoenen. Het eist dat de veiligheidsschoen een middenvoet-beveiligingsinrichting bevat die je beschermt tegen een schok van 100 joule. Om te kijken of een schoen hieraan voldoet worden de schoenen getest. Om de test uit te voeren, moet eerst een waslap worden gemaakt die de vorm van een voet nabootst. Deze wordt gebaseerd op de plastic leest die wordt gebruikt om de schoen te maken. Zodra de was is aangemaakt worden de volgende stappen gevolgd:

  • Plaats de was-leest voorzichtig in de schoen.
  • Sluit de metatarsale bescherming (klittenband, rits, gesp etc.).
  • Plaats een voorwerp van 20 kilogram op een hoogte waarbij de botsing een kracht van 100 joule bedraagt. Dit komt neer op een hoogte van ongeveer 50 centimeter.
  • Laat de slagpin los.
  • Nadat het voorwerp op de schoen is gevallen wordt de wasvorm voorzichtig verwijderd. De vervorming wordt gecontroleerd door nieuwe metingen uit te voeren. Tijdens de test wordt de binnenzool verwijderd, maar mag je niet vergeten de dikte ervan van het resultaat af te trekken. De binnenzool zal namelijk in werkelijkheid in de schoen aanwezig zijn.

Net als bij een test met een neus-kap wordt de resterende hoogte na de botsing berekend. Bij een schoen met maat 42 moet deze minstens 40 millimeter zijn.

Wanneer moet je voor een veiligheidsschoen met middenvoet bescherming kiezen

Wanneer moet je voor een veiligheidsschoen met middenvoet-bescherming kiezen?

  • Boilermaker
  • Smelter
  • Smid
  • Lasser
  • Logistieke beroepen en beroepen in de houtbewerking waar grote onderdelen worden gebruikt.

Wat is de rol van veiligheidsschoeisel?