Werkschoenen S1

Werkschoenen S1 maken deel uit van de Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Dit wil zeggen dat werkschoenen met veiligheidsnormering S1 op de werkvloer gedragen kunnen worden om werknemers te beschermen. Zo is de werkgever soms verplicht om het personeel veiligheidsschoeisel op de werkvloer te laten dragen om zo de werkvloer een veiligere werkplek te maken. Veiligheidsschoenen helpen niet alleen bij het voorkomen van ongelukken, maar dragers ervan kunnen ook gemakkelijker lopen en staan.

Toont alle 6 resultaten

OVER VEILIGHEIDSNORMERING

Categorie S1

Veiligheid op het werk volgense de ARBOwet 

Volgense de Arbowet moet jij als wergever ervoor zorgen dat jouw werknemers op een veilige en gezonde manier aan het werk moeten. Hoewel enkel in de bouw veiligheidsschoenen per wet verplicht zijn, is het goed mogelijk dat jij als werkgever het dragen van veiligheidsschoenen op de werkvloer moet verplichten, of zelfs veiligheidsschoenen moet aanreiken aan werknemers om ervoor te zorgen dat zij veilig aan het werk kunnen. 

Veiligheidsschoenen maken deel uit van de PBM

Veiligheidsschoenen maken over het algemeen deel uit van de Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Dit wil zeggen dat veiligheidsschoenen op de werkvloer gedragen kunnen worden om werknemers te beschermen. Zo kan een werkgever het personeel verplichten om veiligheidsschoeisel op de werkvloer te dragen om de werkvloer een veilige werkplek te maken. 

Een werkgever zou namelijk om de drie jaar een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) moeten laten uitvoeren door een onafhankelijke ervaringsdeskundige. Deze risico-inventarisatie en -evaluatie zal dan ook meteen uitmaken welke persoonlijke beschermingsmiddelen nou het best op de werkvloer gedragen worden. 

Certificering verplicht in alle beschermingsklassen

Wanneer je veiligheidsschoenen draagt zal je al snel merken dat er een klein etiketje met CE aan de tong van je veiligheidsschoen zit genaaid. Deze CE wil zeggen dat jouw veiligheidsschoen voldoet aan de vooropgestelde certificering en dat jouw veiligheidsschoen met andere woorden veilig te gebruiken is. 

Alle soorten veiligheidsschoenen moeten na productie getest worden door een onafhankelijk instituut. Dit instituut ontvangt monsters van iedere batch om deze dan te testen aan de vooropgestelde normen. Wanneer de monsters goed worden bevonden krijgt de schoen een CE label op de tong waar je meer informatie kan vinden over deze normen en certificeringen. 

Veiligheidsschoenen van beschermingsklasse S1

Wanneer je veiligheidsschoenen met een beschermingsklasse S1 aankoopt moeten deze aan de volgende basiseisen voldoen: zij moeten een steenbeschermkap met energie absorptie capaciteit bezitten van ten minste 200 joule, een gesloten hiel zone met energie absorptiecapaciteit, en ze moeten daarnaast ook anti statisch zijn en over brandstofbestendige buitenzolen beschikken.

Indien je in droge ruimten werkt kan je een S1 veiligheidsschoen dragen gezien zij geen bescherming bieden tegen binnendringend water zoals de schoenen binnen beschermingsklassen S2 en S3. Daarnaast zullen schoenen van klasse S1 en S2 ook geen weerstand bieden tegen penetratie – enkel veiligheidsschoenen van klasse S3 en S1P. 

De beschermende neus om zware ongevallen te voorkomen 

Een van de belangrijkste vereisten voor veiligheidsschoenen is de beschermende neus. Hoewel deze neus al lang niet meer uit staal bestaat (eerder uit andere materialen zoals kunststof, aluminium en zelfs composietmaterialen) moet de neus nog steeds bestemd zijn tegen een energie van 200 joule en een statische druk van 15 kilonewton. Dit ongeacht het model van de schoen en het materiaal waaruit de schoen of de neus gemaakt is. 

Gesloten hielzone helpt tegen blessures.

Ook is het een goed idee om veiligheidsschoenen aan te kopen met een gesloten hielzone die dan ook nog eens een energie absorberend vermogen hebben. Dit soort hielzone kan namelijk verwondingen door botsenden voorwerpen voorkomen en kan de hiel beschermen bij een val. Door schoenen met een gesloten hielzone te dragen kan je heel wat pijnlijke ongevallen en verwondingen voorkomen. 

Antistatische eigenschappen verminderen risico’s

Kies daarnaast ook voor schoenen die antistatische eigenschappen hebben om risico’s op schokken te voorkomen. We spreken van een antistatische veiligheidsschoen wanneer de contactweerstand van de schoen gemeten wordt tussen 100 kilohm en 1 gigaohm. Deze ondergrens en bovengrens werden vastgesteld om het risico van een elektrische schok door elektrische apparaten te voorkomen en om het risico van ontsteking van ontvlambare stoffen of dampen tegen te gaan. 

Buitenzool bestand tegen brandstoffen 

Tot slot is het een goed idee om voor een schoen te kiezen met een buitenzool die bestand is tegen brandstoffen. Brandstoffen kunnen de kunststof in de buitenzool namelijk afbreken. Wanneer je niet kiest voor een schoen met buitenzool bestand tegen brandstoffen zal jouw schoen vaak minder lang meegaan. Gezien veiligheidsschoen natuurlijk niet buitengewoon goedkoop zijn wil je ervoor zorgen dat je een kwaliteitsvolle schoen koopt die lang zal meegaan. Kies dan ook voor een goede veiligheidsschoen met een buitenzool die de standaard tests doorstaan wat betekent dat deze bestand zijn tegen diesel of benzine. 

Aanvullende vereisten voor veiligheidsschoenen 

Afhankelijk van jouw werkomstandigheden wil je natuurlijk dat de veiligheidsschoenen getest zijn op aanvullende vereisten. Zo zijn er bijvoorbeeld schoenen die bestand zijn tegen contactwarmte, of schoenen met koude- of warmte-isolatie. Daarnaast zijn er ook veiligheidsschoenen die getest zijn op snijweerstand en de middenvoetsbeentjes beschermen. Wanneer je in een gieterij werkt koop je best een schoen aan die bestand is tegen druppels gesmolten metaal terwijl je als werknemer in de bosbouw best kiest voor een paar schoenen dat bescherming biedt tegen hand kettingzagen. 

In onze webshop vind je een overzicht van al onze speciale veiligheidsschoenen. Daarnaast bieden wij ook veiligheidsschoenen aan die geschikt zijn voor ESD. Dit wil zeggen dat de schoenen de elektrostatische lading van de drager op een gecontroleerde wijze zullen ontladen. Op die manier vinden er geen plotselinge ontladingen plaats naar gevoelige apparaten wat het apparaat kan beschadigen of onbruikbaar kan maken. 

Waarom goede veiligheidsschoenen aanbieden aan werknemers?

Wat is het voordeel van jou, als werkgever, om jouw werknemers goede veiligheidsschoenen aan te bieden? Wel, een goed paar veiligheidsschoenen kan op het eerste zicht wat prijzig zijn, toch zullen veiligheidsschoenen jouw werknemers beschermen tegen ongevallen en verwondingen. Deze ongevallen en verwondingen kunnen ervoor zorgen dat je heel wat geld kwijt bent en dat het werk een zware vertraging oploopt. Een goed paar veiligheidsschoenen zal zichzelf met andere woorden al snel dubbel en dik terugbetalen.