WERKSCHOEN TER BERSCHERMING VAN DE ENKEL

Kies een veiligheidsschoen met voldoende enkelbescherming

Een goede bescherming van de malleolus is nuttig en kan zelfs noodzakelijk zijn voor bepaalde beroeps- of sportactiviteiten.

In dit artikel lees je wat de malleolus is, waarom je dit goed moet beschermen en hoe je dat doet.

Wat is de malleolus en waarom is het belangrijk om deze te beschermen?

De malleoli zijn de uiteinden van het scheenbeen en het kuitbeen. Het bestaat uit verschillende delen; de externe malleolus en de mediale malleolus. De externe malleolus is het onderste uiteinde van het kuitbeen en de mediale malleolus is het onderste uiteinde van het scheenbeen. De malleoli zijn botten die sterk worden belast, omdat ze deelnemen aan de beweging van de enkel. Wanneer iemand een enkel breekt, lijden vaak de malleoli eronder.

Veiligheidsschoenen met bescherming voor de malleolus zijn vaak hoog. Een eerste bescherming is het feit dat de enkel kan worden geblokkeerd door de veters aan de bovenkant van de enkel strakker te trekken. Dit zorgt ervoor dat je beschermt bent wanneer:

  • Je op een voorwerp stapt en je enkel verzwikt.
  • Je probeert jezelf op te vangen wanneer je vast komt te zitten of na een (mislukte) sprong.

Bij het tweede punt zijn ook de grip-eigenschappen van de zool en slip-vaste veiligheidsschoenen van belang.

Een klap op de malleolus is zeer pijnlijk. Ook zijn deze botten erg belangrijk voor de enkel, waardoor ze goed beschermt moeten worden. Wanneer een voorwerp je enkel raakt, raakt het vaak ook de malleolus. Een hoge veiligheidsschoen met een schuimkraag kunnen deze botten al goed beschermen. Je kunt ook kiezen voor een extra AN standaard malleolus bescherming.

Ook is het belangrijk om de malleolus te beschermen, omdat een breuk ervan tussen de 60 en 90 dagen nodig heeft om te genezen. Pas na drie maanden kun je weer je normale activiteiten hervatten.

enkel

De AN-vereiste van de EN ISO 20345-norm

De AN-vereiste geeft aan dat de malleolaire bescherming van de schoen geen kracht mag overbrengen die groter is dan:

  • 10 kN op het gemiddelde van de proeven.
  • 14 kN bij de minst overtuigende test.

De minimumdiameter van de malleolaire bescherming wordt geregeld volgens de schoenmaat:

  • 40 en kleiner: 56 millimeter.
  • 41 tot 43: 60 millimeter.
  • 44 en groter: 64 millimeter.

Om aan de AN-vereiste te voldoen worden vier malleolaire beschermers van twee paar veiligheidsschoenen getest.

Wanneer kies je voor een veiligheidsschoen met malleolaire bescherming?

Wanneer is het nou nuttig om voor een veiligheidsschoen met malleolaire bescherming te kiezen? In veel sectoren is het nuttig, maar in het bijzonder voor de volgende sectoren:

Bouw- en buitenwerkzaamheden

Bij de activiteiten die worden gedaan bij bouw- en buitenwerkzaamheden zijn veel obstakels die tegen de malleoli kunnen botsen. Denk hierbij aan rotsen, randen van terrassen, voetpaden, houten constructies etc. De malleoli kan in aanraking komen met zware, vallende voorwerpen. Dit kan ook zeer pijnlijk zijn en zelfs leiden tot een breuk.

Banen in vervoer en logistiek

Banen in vervoer en logistiek hebben ook een groter risico. Het werken met pallets of trans-pallets in combinatie met een hectisch werkritme van de bedieners kan ervoor zorgen dat een botsing snel kan gebeuren.

Wat is de rol van veiligheidsschoeisel?