DE BASISVEREISTEN VAN EEN VEILIGHEIDSSCHOEN

Het verschil tussen WRU en WR

WRU en WR worden vaak met elkaar verward.

Ze zijn beide aanvullende eisen van de EN ISO 20345-norm. Ze hebben beide betrekking op de weerstand tegen het binnendringen van water. De WRU-markering is nodig voor de S2- en de S3-norm. De WRU of WR geven geen totale blokkering van de water-doorlaat aan. Om een totale waterdichtheid te krijgen, moet je gebruik maken van PVC of polyurethaan laarzen (S4 of S5). In dit artikel gaan we verder in op het verschil tussen WRU en WR.

Het verschil tussen WRU en WR

De WRU-test

Om de WRU-test uit te voeren, wordt een monster van het bovenmateriaal (canvas, leder, microvezel, enz.) genomen en 60 minuten lang voor een deel ondergedompeld. Na afloop van de proef moet de massa water worden gecontroleerd die door het monster is gegaan.

De WR-test

De WR-test wordt niet uitgevoerd op een proefstuk van het materiaal, maar op de hele schoen. Er zijn twee verschillende tests om de markering te verkrijgen:

Door 100 lengtes te maken in een tank van enkele meters lang (1 lengte komt overeen met 10 stappen), met een waterhoogte van 3 tot 30 mm.
Door onderdompeling gedurende 80 minuten in een bak water met de schoen/laars gemonteerd op een dynamische vorm. Het waterpeil wordt 20 mm boven de randlijn gezet.

Wat is het verschil op de schoen?

Bij een schoen waarvan de boven-materialen een WRU-norm hebben, zal water moeilijk door de materialen kunnen dringen. Het water kan echter wel door de assemblage steken van de onderdelen dringen.

De WR-markering geeft aan dat de hele schoen bestand is tegen het binnendringen van water. Dit is vaak te danken aan het gebruik van een waterdicht-ademend membraan-voering. Het membraan van de schoen laat de lucht circuleren, maar blokkeert de doorgang van water. Op een lederen of microvezel WRU schoen kan het ook extra bescherming bieden tegen vocht.

De WRU-test wordt uitgevoerd op het materiaal of de materialen waaruit het bovendeel bestaat, terwijl de WR-test wordt uitgevoerd op de volledige schoen.

Is WRU of WR beter?

Het hangt er natuurlijk vanaf waar je de veiligheidsschoenen voor gebruikt. Je zult misschien denken dat het beter is om jezelf te goed te beschermen dan dat je jezelf niet goed genoeg beschermt. Het heeft echter geen zin om onnodige extra bescherming toe te voegen. Dit zal uiteindelijk een negatief effect hebben.

Vochtigheid in een schone omgeving

In geval van vocht in een schone omgeving is een geventileerd canvas model met een membraan ideaal, omdat de schoen ademend is en je beschermt tegen water. Als de luchtvochtigheid uitzonderlijk is, moet je geen membraan gebruiken. Je zult het membraan zelf moeten kiezen. Hierbij moet je kijken naar hoe vaak je wordt blootgesteld aan vochtigheid. In het winterseizoen kan een koerier bijvoorbeeld liever een geventileerd model met een membraan willen.

Minder vocht in een niet-schone omgeving

Wanneer je werkt in een niet-schone omgeving met veel stof, vuil, koolwaterstoffen etc. is het belangrijk dat de schoen een glad materiaal bevat. Dit zorgt er namelijk voor dat de schoen makkelijk schoon te maken is. Wanneer je in een niet-schone omgeving werkt met een lagere luchtvochtigheid en je je schoenen vak zal moeten schoonmaken, is een klassieke S3 veiligheidsschoen van een glad materiaal perfect. Zorg er wel voor dat de schoen de WRU-markering bevat.

Hoge vochtigheid in een onzuivere omgeving

Bij werken in onreine omgevingen met een hoge luchtvochtigheid heb je schoenen nodig met maximale bescherming tegen vochtigheid. De schoen moet dan ook zijn gemaakt van WRU-materiaal en een waterdicht en ademend membraan (WR) bevatten. Ook hier moet het materiaal glad zijn en mag het geen oneffenheden vertonen. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk is om de schoen schoon te maken.

Conclusie

Een schoen van WR-membraanweefsel is een ‘ademend’ alternatief zijn voor de klassieke S3-veiligheidsschoenen van ondoorzichtig WRU-materiaal. De combinatie van beide (WRU-materiaal en WR-membraan) zal een perfecte over-bescherming tegen vochtigheid vormen. Bij de keuze van het buitenmateriaal moet je rekening houden met je werkomgeving. Je moet erop letten of je in een schone of een niet-schone omgeving werkt. De veiligheidsschoen moet gemakkelijk te reinigen zijn wanneer je in een niet-schone omgeving werkt.

 

De keuze van uw veiligheidsschoen