DE CI-NORM

Dit houdt de CI-norm voor veiligheidsschoenen in

De HI- en CI-vereisten maken deel uit van de EN ISO 20345-norm die de normering van veiligheidsschoenen aangeeft.

Het zijn aanvullende eisen. De aanvullende HI-markering geeft aan dat de temperatuur in de schoen niet meer dan 22°C stijgt wanneer de schoen 30 minuten lang tot 150°C wordt verwarmd. De aanvullende CI-markering geeft aan dat de temperatuur in de schoen niet meer dan 10°C daalt wanneer de schoen 30 minuten lang wordt blootgesteld aan een temperatuur van -17°C.

de CI norm

De EN ISO 20345-norm

De EN ISO 20345-norm omvat de verplichte basisvereisten waaraan een veiligheidsschoen moet voldoen voordat het op de markt mag worden gebracht. De norm bevat ook niet-verplichte eisen die gaan over meer specifieke risico’s of toepassingen.

Wat is het doel van de CI-norm?

CI-standaardschoenen zijn handig voor mensen die werken op koude of natte grond. Hierbij kun je denken aan beroepen waarbij je in de winter buiten werkt, op koude vloeren van koelwagens of in koude kamers werkt of zelfs in de sneeuw. Als het gaat om de CI-standaardschoenen gaat het over schoenen die weerstand bieden tegen het doorgeven van kou via de zool. Dik leer en koude-isolerende materialen zoals THINSULATE zijn belangrijk om een goede warmte te garanderen.

Het CI-merkteken is een aanvullende eis van de EN ISO 20345-norm. Producten die het CI-keurmerk krijgen, zijn bestand tegen kou omdat de temperatuur in de schoen niet meer dan 10°C daalt na 30 minuten bij -17°C.

Test voor het bepalen van de CI-norm

De CI-test wordt uitgevoerd op de gehele schoen. De test gaat als volgt:

  • De schoen is gevuld met roestvrij stalen kogels.
  • De schoen wordt in een koelbox op een koperen plaat gelegd.
  • De bovenkant van de schoen is afgedicht met polymeer-schuim
  • De omgeving is zo geconditioneerd dat de temperatuur in de schoen 23°C is.
  • De temperatuur van de koelbox wordt 30 minuten lang op -17°C ingesteld.

De temperatuur in de schoen wordt daarna nog een keer gemeten. Deze mag niet meer dan 10°C zijn gedaald.

De keuze van uw veiligheidsschoen