DE HI-NORM

Dit houdt de HI-norm voor veiligheidsschoenen in

De HI- en CI-vereisten maken deel uit van de EN ISO 20345-norm die de normering van veiligheidsschoenen aangeeft.

Het zijn aanvullende eisen. De aanvullende HI-markering geeft aan dat de temperatuur in de schoen niet meer dan 22°C stijgt wanneer de schoen 30 minuten lang tot 150°C wordt verwarmd. De aanvullende CI-markering geeft aan dat de temperatuur in de schoen niet meer dan 10°C daalt wanneer de schoen 30 minuten lang wordt blootgesteld aan een temperatuur van -17°C.

De EN ISO 20345-norm

De EN ISO 20345-norm omvat de verplichte basisvereisten waaraan een veiligheidsschoen moet voldoen voordat het op de markt mag worden gebracht. De norm bevat ook niet-verplichte eisen die gaan over meer specifieke risico’s of toepassingen.

Wat is het doel van de HI-norm?

HI-standaardschoenen zijn handig voor mensen die werken op vloeren of materialen die voortdurend hitte ontwikkelen. Denk hierbij vooral aan mensen die op asfalt werken. Er zijn ook vloeren die warmte vasthouden in warme omgevingen. Voorbeelden hiervan zijn de laadbak van een vrachtwagen middenin de zomer of de ballast van spoorwegen. Als de hitte te intens is, pas dan op voor contacthitte.

Als de vloer te heet is, kan de buitenzool zelf beschadigd worden. Als het risico op dit soort schade bestaat, moet je op zoek naar HRO-standaardschoenen. HRO garandeert een minimale contacthitte-bestendigheid van 300°C. De HI-norm beschermt je meer voor het risico van voortdurende hitte.

De HI-markering is een aanvullende eis van de EN ISO 20345-norm. Veiligheidsschoenen met deze markering zijn bestand tegen een warmtestijging, omdat de temperatuur in de schoen niet meer dan 22°C stijgt na 30 minuten bij 150°C.

Test voor het bepalen van de HI-norm

De HI-test wordt uitgevoerd op de gehele schoen. De test gaat als volgt:

De schoen is gevuld met roestvrij stalen kogels.
De schoen wordt in een tank geplaatst met daarin een verwarmingsplaat.
De omgeving is zo geconditioneerd dat de temperatuur in de schoen 23°C is.
De plaat wordt 30 minuten lang tot 150°C verwarmd.

De temperatuur in de schoen wordt daarna nog een keer gemeten. Deze mag niet meer dan 22°C gestegen zijn.

HI standaardschoenen zijn handig voor werknemers die werken op grond of materialen die constante warmte ontwikkelen.

De keuze van uw veiligheidsschoen