HYGIËNE OP HET WERK

Zo ga je om met zweetvoeten op het werk

Veiligheidsschoenen zijn dus warm, maar erg belangrijk.

Als je op het werk vaak veiligheidsschoenen draagt zul je vast wel weten dat je voeten de hele dag opgesloten zitten en dat je daardoor weleens kunt gaan zweten. Nu is het zo dat het in veel beroepen noodzakelijk is om veiligheidsschoenen te dragen, aangezien je voeten kwetsbaar zijn en worden blootgesteld aan vallen en schokken. Het feit dat je zweet kan echter oncomfortabel zijn en onaangename geuren met zich meebrengen. In dit artikel lees je hoe je comfortabel blijft en hoe je overmatig voetzweet voorkomt.

Zijn voeten gevoeliger voor zweten

Zijn voeten gevoeliger voor zweten?

Hoe meer de huid geventileerd wordt, hoe minder groot de kans is dat je gaat zweten. Handen en voeten hebben bijna evenveel zweetklieren, namelijk 350 tot 370 per cm². Toch komen zweethanden minder vaak voor dan zweetvoeten, aangezien handen zich vaker in de open lucht bevinden. Overgewicht of het eten van veel dierlijke eiwitten dragen ook bij aan een toename van zweten.

Hoe werkt transpiratie?

Hoe werkt transpiratie precies? Onze huid bevat zweetklieren die ervoor zorgen dat we zweten. Deze klieren zijn nuttig, aangezien ze onze lichaamstemperatuur regelen. Ze zijn vooral te vinden in bepaalde delen van ons lichaam, waaronder de oksels, handen, voeten en liezen. We zweten van nature bij warm weer, bij het wrijven van lichaamsdelen of bij het dragen van strakke kleding. Ook onze emotionele toestand kan ervoor zorgen dat we meer gaan zweten. Hierbij kun je denken aan emoties als nervositeit, stress, angst en bezorgdheid.

Hoe voorkom je dat je voetzweet hinderlijk wordt?

Hoe voorkom je dat je voetzweet niet voor problemen gaat zorgen? Het is namelijk zo dat de voet glijdt in de schoen wanneer je voet zweet. De huid wordt dan wit en er kunnen scheurtjes worden gevormd. Hierbij komt dan een sterke geur vrij. Dit staat bekend als plantaire hyperhidrosis. Het verwijst naar overmatig zweten van de voeten. Overmatig zweten van de voeten kan leiden tot bevriezing, schimmelvorming, barsten tussen de tenen en pijnlijke voeten. Om comfortabel te blijven bij het dragen van veiligheidsschoenen is het belangrijk dat je actie onderneemt wanneer plantaire hyperhidrosis voorkomt.

Onaangename geuren

De onaangename geur die je ruikt wanneer je voeten zweten wordt niet veroorzaakt door het zweten zelf, maar door de bacteriën die op onze voeten leven. Zij voeden zich met zweet. De onaangename geuren zijn het gevolg van de chemische stoffen die worden geproduceerd door deze bacteriën. Zij houden dan ook van een warme en vochtige omgeving.

Dingen die je kunt doen om zweten te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zweten te voorkomen:

  • Een regelmatige hygiëne: was je voeten elke dag, zo nodig met een antibacteriële zeep. Vergeet niet om ze goed af te drogen, ook tussen de tenen. Zo voorkom je dat je voeten vocht vasthouden.
  • Verwijder regelmatig eventuele hoorns op de voeten. Deze kunnen een nest worden voor bacteriën.
  • Verwissel je sokken dagelijks en vermijd sokken die te strak zitten. Probeer ook sokken te dragen van natuurlijke materialen of technische vezels die vocht absorberen. Hierbij kun je denken aan sportsokken.
  • Lucht je schoenen nadat je ze 8 uur non-stop hebt gedragen. Droog ze ook goed af als ze nat zijn.
    Laat je voeten zo snel mogelijk in de open lucht.
  • Als je veiligheidsschoenen hebt met uitneembare zolen kun je het best proberen om deze elke avond eruit te halen en ze te laten luchten. Je kunt ze beschouwen als sokken. Het is dan ook verstandig om ze af en toe te wassen. Om te voorkomen dat je zonder inlegzolen zit, kun je het best een tweede paar aanschaffen.
Anti transpiratiebehandelingen

Anti-transpiratiebehandelingen

Als de bovenstaande adviezen niet werken zijn er ook natuurlijke methoden of specifieke behandelingen om het zweten van je voeten tegen te gaan. Hieronder bespreken we er een paar:

  • Voetbaden met zwarte thee, etherische olie van lavendel of salie- of olijfblaadjes. Het zijn ouderwetse behandelingen, maar ook erg effectief. Ook zijn ze veilig en goedkoop.
  • Het wrijven van je voeten met Aluinsteeun. Wanneer talkpoeder rechtstreeks op de huid wordt aangebracht is het ideaal om zweten tegen te gaan. Ook voetbaden met zuiveringszout kunnen erg goed helpen.

Naast deze opties zijn er ook specifieke behandelingen die vaak bij drogisterijen te vinden zijn. Denk hierbij aan desinfecterende- en deodorant-sprays voor schoenen, anti-transpirerende crèmes en gels voor de voeten en anti-transpirerende inlegzolen. Wanneer het ongemak nog steeds niet is opgelost kan een arts of dermatoloog ingrijpen met meer geavanceerde medische technieken zoals voetbaden met elektrische stroom, injecties etc.

Kies een goede veiligheidsschoen

Ten slotte is het belangrijk om een schoen te kiezen die de voet zo min mogelijk omsluit. Iemand die in een schone en droge omgeving werkt moet een zo goed mogelijk geventileerde S1P veiligheidsschoen nemen om het zweten van de voeten te voorkomen.