DE JUISTE WERKSCHOEN

Hoe worden veiligheidsschoenen geïnnoveerd?

Dunnere neuzen, lichtere zolen etc. Veiligheidsschoenen worden constant geïnnoveerd.

Dit artikel gaat dan ook over het ontwerpen van veiligheidsschoenen en hoe deze worden geïnnoveerd.

De eerste stap in het denkproces van het innoveren van veiligheidsschoenen

Vaak worden bij de ontwikkeling van nieuwe veiligheidsschoenen andere sectoren in de gaten gehouden. Denk hierbij aan de sport- en modesector. Ook wordt er vaak naar de wensen van de gebruikers van de schoenen geluisterd. Al deze inspiratie en ideeën leiden tot een eerste 2D-tekening. Hierdoor wordt er een beeld gevormd van het idee voor de schoen. Vaak worden de meest gekken ideeën bedacht die daarna wat worden genuanceerd.

Het doel van het ontwerp

Allereerst is het belangrijk dat de gebruiker wordt beschermd. Ook moeten de schoenen comfortabel zijn. Als laatste wil het oog ook wat. Daarom moet er worden gezorgd dan de schoenen ook stijlvol zijn en een mooi design hebben. Het allerbelangrijkste is echter de veiligheid.

het ontwerpen van een schoen

De hefbomen voor het innoveren van veiligheidsschoenen

Wat erg belangrijk is bij het innoveren van veiligheidsschoenen zijn samenwerkingen. Hierbij kun je denken aan samenwerkingen tussen de ontwerpers, onderzoekers en leveranciers. Hiermee wordt een hoog niveau van innovatie gehandhaafd. Leveranciers kunnen bijvoorbeeld nieuwe materialen voorstellen, waardoor schoenen steeds lichter, steviger en mooier kunnen worden gemaakt.

De andere ontwerpfasen

Er moet bij het ontwerpen van een schoen rekening worden gehouden met bepaalde eisen. Een veiligheidsschoen moet bijvoorbeeld voldoen op het gebied van slijtvastigheid, schok- en perforatie-bestendigheid, antislip-kwaliteit van de zool etc. Wanneer er nieuwe materialen worden gebruikt, moeten er vaak aanpassingen worden gedaan. Ook moet een ontwerp worden gecorrigeerd en opnieuw worden getest. Het innoveren van veiligheidsschoenen is dus een heel proces.

shoe1

Wat is een veiligheidsschoen?​

Lees onze andere artikelen over dit onderwerp: