Hoe onderhoud je veiligheidsschoenen?
Het is belangrijk dat je je veiligheidsschoenen goed onderhoudt.
Hiermee zorg je ervoor dat ze comfortabeler en prettiger zijn om te dragen. Ook behoud je hiermee het beschermingsniveau van de schoen en verleng je de levensduur. Zo gaan ze langer mee.
Veiligheidsschoenen en vochtigheid
Veiligheidsschoenen houden niet van vochtigheid. Afhankelijk van het werk komen schoenen soms in aanraking met modder en vochtige omgevingen. Het is belangrijk dat je de schoenen meteen droogt wanneer je thuiskomt. Zet ze niet voor een directe warme bron zoals een open haard of verwarming, maar laten ze drogen op kamertemperatuur.
De droogtijd is afhankelijk van het materiaal van de schoen. Het ene materiaal zal sneller drogen dan de andere. Trek geen schoenen aan die nog nat zijn. Dit zorgt voor een grotere kans op de ontwikkeling van bacteriën en voetziektes. Het is dus ideaal om nog een tweede paar veiligheidsschoenen te hebben. Zo kun je afwisselen tussen de schoenen en de natte schoenen de kans geven om goed te drogen.
Zacht en regelmatig onderhoud
Of het nu op een bouwplaats, in een industriële werkplaats of in een opslagplaats is, werkomgevingen zijn vaak zwaar voor je veiligheidsschoenen. De schoenen komen in contact met stof, deeltjes, verf, plassen etc. Je moet ze dus goed onderhouden om opgehoopt vuil te verwijderen. Wanneer je dat niet doet kan het vuil de onderdelen van het bovendeel na een tijd beschadigen of de buitenzool aantasten.
Het is verstandig om de volgende drie dingen dagelijks te doen:
- Wanneer je de schoenen uit doet is het verstandig om te controleren of er geen steentjes of stijve stukjes in de buitenzool zijn blijven steken. Dit kan namelijk de antislip-functie van de schoen verminderen.
- Veeg de schoenen schoon met een zachte borstel. Hiermee voorkom je dat het vuil zich ophoopt en het bovenwerk en/of de buitenzool wordt beschadigd.
- Vergeet ze daarna dus niet te drogen. Zelfs als de schoenen aan de buitenkant niet nat zijn, kunnen ze dat aan de binnenkant wel zijn. Dit wordt namelijk veroorzaakt door zweet.
Deze drie dingen moeten worden aangevuld met meer uitgebreid regelmatig onderhoud. Wat dit precies inhoudt ligt aan het materiaal van de schoen. Dit wordt in de rest van het artikel behandeld.
Onderhoud van verschillende soorten materialen
Veiligheidsschoenen van glad of generfd leer
Wanneer je leren schoenen niet goed verzorgd loop je het risico dat het leer gaat barsten. Je kunt het beste de schoenen schoonmaken met een natte doek. Breng daarna van tijd tot tijd een vette crème aan die bedoelt is voor leren schoenen. Hiermee voed je het leer en houd je het leer soepel.
Je kunt ook zeepsop gebruiken om de schoenen schoon te maken. Zeepwater wordt juist aangeraden om de kwetsbare oppervlakken van de schoen mee schoon te maken.
Als laatste kun je nog regelmatig met een zachte borstel de ophoping van stof en vuil verwijderen van de schoen. Met zeer fijn schuurpapier kun je de overige vlekken verwijderen.
Veiligheidsschoenen van canvas of synthetische vezels
Schoenen van canvas of synthetische vezels kun je goed wassen met water, zeep en een borstel. Je moet ze wel altijd goed drogen. Afhankelijk van de grootte van de mazen kan de stof moeilijker of makkelijker te reinigen zijn.
Veiligheidsschoenen van microvezel
Afhankelijk van de microvezel (glad, nubuck, suède etc.) zal de verzorging hetzelfde zijn als die van leer. Het enige verschil is dat je er geen vette crème op hoeft te doen om het te voeden.
Wat te doen tegen zweet?
Wanneer je de veiligheidsschoenen de hele dag draagt, hebben je voeten de neiging om te gaan zweten. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van bacteriën en vieze geurtjes. Het beste wat je kunt doen is een deodorant spray naar binnen spuiten. Deze zijn ontworpen om de geur-uitstoot te beperken. Ze bevatten namelijk vaak antibacteriële en schimmelwerende producten. Deze zorgen voor een perfecte hygiëne van de schoenen.
De uitneembare binnenzool
Ook de uitneembare binnenzool moet je goed verzorgen. Het is het enige raakvlak tussen de antiperforatie-zool en de voet in de veiligheidsschoen. Het draagt dus bij aan de comfort, maar ook aan de hygiëne. Je kunt de binnenzool beschouwen als een sok. Net als sokken, moet de binnenzool dus ook regelmatig schoon worden gemaakt. Je kunt ze het beste elke avond uit de schoenen halen. Je kunt ook een reservepaar uitneembare inlegzolen aanschaffen. Hiermee kun je ze steeds afwisselen en is het makkelijker om ze schoon te houden.
Een goede lichaamshygiëne
De verzorging van de veiligheidsschoenen gaat hand in hand met een goede lichaamshygiëne. Ook een goed inwendig onderhoud is belangrijk. Verwissel dus elke dag je sokken, was je voeten en let op dingen als horens, schimmels, wratten etc. Let ook op eventueel overmatig zweten. Op deze manier vermijd je maceratie. Dit veroorzaakt ongemak en vermindert de levensduur van de schoenen. De zuurtegraad van het zweet veroorzaakt namelijk slijtage van de voeringen van de schoenen.
Wat is een veiligheidsschoen?
Lees onze andere artikelen over dit onderwerp:
Waar is veiligheidsschoeisel van gemaakt? | Zoek uit waarvan veiligheidsschoeisel is gemaakt.
De veiligheidsneus van veiligheidsschoenen | Alles over de veiligheidsneus van veiligheidsschoenen.
De antiperforatiezolen van veiligheidsschoenen | Alles over de antiperforatiezolen van veiligheidsschoenen.
Hoe onderhoud je je veiligheidsschoenen | Leer hoe je je veiligheidsschoenen moet onderhouden.
Hoe innoveer je in veiligheidsschoeisel? | Leer in dit interview hoe je in veiligheidsschoeisel innoveert.
Hoe worden veiligheidsschoenen gemaakt? | Ontdek hoe veiligheidsschoenen worden gemaakt.