Antiperforatie-zolen voor veiligheidsschoenen
In de EN ISO 20345-norm wordt de bestendigheid tegen het doordringen van scherpe voorwerpen in de zool aangegeven door de P-markering.
De P-vereiste is niet verplicht om de EN ISO 20345-norm bij veiligheidsschoenen te behalen. Wel is het zo dat er tegenwoordig in bijna alle veiligheidsschoenen een anti-perforatie zool zit die het doordringen van scherpe voorwerpen in de zool voorkomt.
Wat vereist de norm van een antiperforatie-zool?
De P-vereiste houdt in dat de zool van de veiligheidsschoen bestand is tegen doorboring door spijkers of andere scherpen voorwerpen. Er zijn twee soorten tests die afhankelijk zijn van het materiaal van de antiperforatie-zool.
Bij metalen inlegzolen moet de zool bestendig zijn tegen een kracht van meer dan 1100 N. Bij niet-metalen inzetstukken mag de punt van de beproeving-nagel niet uit het proefstuk steken door visuele, cinematografische of elektrische detectie bij een kracht van 1100 N.
Wanneer je een veiligheidsschoen koopt met de markering SBP, S1P en S3 heb je een schoen met een antiperforatie-zool. S2 veiligheidsschoenen hebben deze niet.
De verschillende soorten anti-perforatie
Vroeger werden antiperforatie-zolen allemaal van roestvrij staal gemaakt. Later verschenen veiligheidsschoenen met antiperforatie-platen van textiel. Deze bestaan uit een weefsel van polyamide. Ze zorgden voor meer flexibiliteit in vergelijking met de stalen antiperforatie-zolen. Het verschil in gewicht is daarentegen niet zo groot.
Een ander voordeel van de textiele antiperforatie-zolen is dat ze de hele voet bedekken. Dit komt doordat de antiperforatie-zool van textiel als eerste montage wordt gebruikt. Bij de metalen antiperforatie-zolen kan in sommige gevallen een kleiner oppervlak onder de voet worden bedekt. Het is belangrijk dat hierbij wordt gekeken naar de EN ISO 20345-norm. Deze geeft aan dat een antiperforatie-zool een minimale dekking moet hebben. De afstand tussen de rand van de anti-leulplaat en de rand van de binnenzool mag niet meer dan 6,5 millimeter zijn. Alleen bij de hiel mag de afstand 17 millimeter bedragen.
Wanneer moet een veiligheidsschoen met een antiperforatie-zool worden gebruikt?
Een veiligheidsschoen met een antiperforatie-zool is noodzakelijk bij alle beroepen waarbij het risico bestaat dat er scherpe voorwerpen op de vloer liggen.
Dit risico is groot bij:
- Constructiewerkzaamheden: timmer- en metselwerk;
- Openbare werken en buitenwerken;
- Niet-schoon industrieën;
- Industrieën en metaalhandel waarbij het risico van metaal op de grond aanwezig is;
- Logistiek met de aanwezigheid van pallets.
Handwerk in het algemeen.
Bij sommige activiteiten is het risico er wel, maar is deze minder groot. Dit is het geval bij:
- Lichte industrie en onderhoud;
- Vervoer/bezorging;
- ‘Schone’ logistiek.
Een veiligheidsschoen met antiperforatie-zool is steeds belangrijker geworden. Het zorgt nou eenmaal voor extra bescherming bij het werken met scherpe voorwerpen.
Wat is een veiligheidsschoen?
Lees onze andere artikelen over dit onderwerp:
Waar is veiligheidsschoeisel van gemaakt? | Zoek uit waarvan veiligheidsschoeisel is gemaakt.
De veiligheidsneus van veiligheidsschoenen | Alles over de veiligheidsneus van veiligheidsschoenen.
De antiperforatiezolen van veiligheidsschoenen | Alles over de antiperforatiezolen van veiligheidsschoenen.
Hoe onderhoud je je veiligheidsschoenen | Leer hoe je je veiligheidsschoenen moet onderhouden.
Hoe innoveer je in veiligheidsschoeisel? | Leer in dit interview hoe je in veiligheidsschoeisel innoveert.
Hoe worden veiligheidsschoenen gemaakt? | Ontdek hoe veiligheidsschoenen worden gemaakt.