Kies een comfortabele veiligheidsschoen
Veiligheidsschoen beschermen je voeten.
Je voeten zijn één van de meest gevoelige delen van het menselijk lichaam. Ze zitten vol met zintuigelijke sensoren die ons in staat stellen om druk, glijden, trillingen of uittrekking te voelen. Ze zijn het fundament van het menselijk lichaam. Onze voeten zijn ons enige contact met de grond en de basis van onze houding en evenwicht. Het is daarom belangrijk dat we goed voor onze voeten zorgen en dat we ze goed beschermen.
Het wordt ook steeds belangrijker dat schoenen comfortabel zijn. Dit geldt ook voor veiligheidsschoenen. We zijn namelijk steeds meer gewend om lichte en luchtige sneakers te dragen. Fabrikanten proberen dan ook steeds vaker de comfort-normen van sportschoenen te evenaren. Werknemers willen geen verschil meer voelen tussen de veiligheidsschoenen die zij in de fabriek dragen en die ze op straat dragen. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen van een comfortabele veiligheidsschoen.
De expertise van een fabrikant
Kies voor de expertise van een fabrikant die het ontwerpen van veiligheidsschoenen beheerst. De ervaring van de fabrikant en van de patroonmaker, degene die het model tekent, leggen de basis van een comfortabele veiligheidsschoen. Door het beheersen van de ontwerp-keten kan een fabrikant ervoor zorgen dat alles goed samenvalt tussen de leest, de zool, het bovendeel en de beschermende neus. Een fabrikant controleert zijn product en het ontwerp van zijn schoenen.
Lichtheid
Lichtheid is een van de belangrijkste dingen waar werknemers naar kijken wanneer ze veiligheidsschoenen kopen. Je kunt het meteen voelen wanneer je de schoenen in je hand houdt. Wanneer iemand tussen twee modellen aarzelt kan dit hetgeen zijn waarop wordt gekozen. De lichtheid van een schoen is niet alleen een factor als het aankomt op marketing. Het heeft ook een duidelijke invloed op het draagcomfort. Wanneer we lopen, laten we ons lichaam namelijk naar voren kantelen. Hierdoor beginnen we te vallen, maar doordat het wordt opgevangen door het zwaai-effect van één been en vervolgens het contact van de voet met de grond bewaren we ons evenwicht en blijven we staan.
Doordat onze benen gebruik maken van dit natuurlijke schommeleffect kost lopen niet veel energie. Ondanks dat het niet veel energie kost om één stap te zetten, kan het wel vermoeiend worden als je de hele dag moet lopen.
Hoe meer gewicht je bij elke stap moet tillen, hoe meer inspanning je moet leveren en hoe sneller je moe wordt. Daarom proberen sportschoenfabrikanten hun schoenen voortdurend lichter te maken. Hoe meer je loopt, hoe lichter het gewicht moet zijn bij het kiezen van een comfortabele veiligheidsschoen.
Een comfortabele veiligheidsschoen met demping
Een comfortabele veiligheidsschoen is een schoen met een goede demping. Of je nu de hele dag loopt of rent, de demping in de veiligheidsschoenen is belangrijk om voetpijn en vermoeidheid te voorkomen.
Eén van de belangrijke onderdelen als het aankomt op een goede demping is de buitenzool. Het is verstandig om voor een goede dikte van een materiaal als EVA of PU (polyurethaan) te gaan. De lichtheid van de materialen maakt het mogelijk om goede diktes van de zolen te maken en toch een lichte schoen te behouden.
Een belangrijk verschil op het gebied van demping tussen traditionele schoenen en veiligheidsschoenen is dat veiligheidsschoenen vaak een antiperforatie-zool hebben. Dit voegt hardheid toe aan de onderkant van de voet. Daarom is het tweede onderdeel dat belangrijk is voor de demping in een veiligheidsschoen de binnenzool of ‘inlegzool’. Dit is het enige raakvlak tussen de voet en de antiperforatie-zool.
De binnenzool of inlegzool
Een goede binnenzool moet een dicht dempend schuim hebben dat veerkrachtig en duurzaam is. Er kan ook een zachter schuim aan worden toevoegt dat de drager comfort biedt. De inlegzolen kunnen ook de vermoeidheid van de voetboog verminderen door een lichte ondersteuning van de voetboog. Dit zorgt ervoor dat de spier niet te veel hoeft te werken. Het is een soort demping voor de voetboog. Om een comfortabele veiligheidsschoen te houden, moet je de binnenzool als een slijtageonderdeel beschouwen. Vervang het dus als het te veel is uitgezakt en niet langer de dempende rol vervult.
Een veiligheidsschoen met goede steun
Een comfortabele veiligheidsschoen moet goede steun bieden. Wat de ondersteuning betreft, is de kwaliteit van de schoen zeer belangrijk. Zonder dat je de schoen strak hoeft te trekken, moet het bovendeel van de schoen zo plat mogelijk op je voet liggen. Met schoenen die te los zitten heb je het gevoel dat je beweeglijkheid verliest.
Bij veiligheidsschoenen is het vaak de beschermende neus die de voorkant van de schoen breder maakt en dit gevoel van leegte geeft in de “vingerzone”, dat is de metatarsofalangeale zone. Dit is de breedste zone aan de voorkant van de voet (van bovenaf gezien). Daarom moet je voor een comfortabele veiligheidsschoen de voorkeur geven aan veiligheid-neuskappen van zeer stevige materialen, die een klein volume aan de buitenkant van de schoen mogelijk maken en toch voldoende binnenruimte voor je tenen vrijlaten. Staal maakt dit mogelijk vanwege zijn weerstandseigenschappen, maar heeft als nadeel dat het zwaar is. Met nieuwe materialen, zoals koolstofvezel, kunnen echter zeer dunne en lichte neuzen worden geproduceerd.
Een dunne neus zorgt ervoor dat het bovendeel beter aan de voet zit. Voor de rest van de schoen is het de kwaliteit van het ontwerp van het model die ervoor zal zorgen dat het bovenwerk goed op je voet valt en een goede steun biedt.
Een te wijde schoen zorgt ook voor meer wrijving in de schoen, waardoor het dragen van de schoen onaangenaam of zelfs onmogelijk wordt en er blaren ontstaan. Om te zien of de schoen je een goede ondersteuning biedt, kunt je hem het beste passen.
Voor een perfecte ondersteuning van de enkel kun je kiezen voor veiligheidsschoenen met een hoog bovenwerk. Het hoge bovenwerk versterkt de enkel-as. Hoge laarzen zijn nuttig of zelfs noodzakelijk voor bouwplaatsen waar de vloeren onoverzichtelijk zijn en waar je makkelijk een enkel verzwikt. Het gaat hier niet meer om comfort maar om veiligheid.
Een comfortabele veiligheidsschoen met goede stabiliteit
Voor een goede stabiliteit is goede ondersteuning nodig. De stabiliteit gaat vooral langs de zool van de schoen. Om de stabiliteit te vergroten kun je gebruik maken orthopedische inlegzolen.
Voor een comfortabele veiligheidsschoen is de binnenzool van groot belang. Een thermo-gevormde en anatomische binnenzool zorgt voor een betere verdeling van de druk, waardoor overbelasting wordt voorkomen. Het verbetert ook de steun en stabiliteit van de voet.
Comfort is flexibiliteit
Een comfortabele veiligheidsschoen is een soepele schoen. De flexibiliteit van de schoen betekent meer bewegingsvrijheid voor degene die hem draagt. Voor werknemers die op hun knieën of soms in een gehurkte houding werken, is dit een onmisbare factor.
Sommige zoolmaterialen, zoals EVA of polyurethaan, zijn van nature zeer flexibel. En hoe meer ze worden uitgebreid, hoe flexibeler ze zijn.
Wat de boven-stoffen betreft ligt het een beetje anders. Leer zal niet per se soepeler zijn dan microvezels en omgekeerd. Het hangt allemaal af van de kwaliteit van het materiaal. Leer wordt na verloop van tijd soepeler, wat niet per se het geval is met microvezels.
Een ander technisch onderdeel dat een grote rol speelt bij de flexibiliteit van de veiligheidsschoen is de antiperforatie-zool. De eerste antiperforatie-zolen waren van metaal, tegenwoordig zijn er antiperforatie-zolen van textiel. Deze zijn veel flexibeler en buigzamer.
Conclusie
Een comfortabele veiligheidsschoen moet licht, dempend en flexibel zijn en steun en stabiliteit bieden. De laatste technische innovaties op het gebied van materialen maken het mogelijk het verschil in comfort tussen veiligheidsschoenen en alledaagse schoenen te verkleinen.