Hoe kies je een veiligheidsschoenen voor de bouw?
De veiligheidsschoen is een complex en technisch product dat voldoet aan de behoeften van vele industrieën.
Het vinden van de juiste veiligheidsschoen voor uw werk en uw problemen is niet per se eenvoudig. In dit artikel gaan we na hoe u uw keuze kunt laten afhangen van uw activiteit, met de nadruk op de bouwsector en de sector openbare werken. We zullen ons concentreren op veiligheidsschoeisel voor de bouw.
Veiligheidsschoenen voor de bouw
Schone omgevingen
Als uw werkterreinen meestal binnenshuis zijn en weinig vuile materialen bevatten, kunt u kiezen voor S1P standaard veiligheidsschoenen.
Ter herinnering: de S1P-markering maakt deel uit van de norm EN ISO 20345 voor veiligheidsschoenen. Een S1P-veiligheidsschoen heeft een veiligheidsneus van 200 joule en een antiperforatiezool, alsmede andere aanvullende eisen zoals een antistatische of schokabsorberende hak.
De veiligheidssneakers zijn veiligheidsschoenen die de codes van de sportschoen overnemen: lichtheid, demping, flexibiliteit, nauwsluitend en modern design. Als uw werkomgeving niet erg stoffig of vochtig is, kies dan een schoenmateriaal dat zo goed mogelijk ademt om hitte en zweet te voorkomen.
Het kan gaan om elektriciens, loodgieters, timmerlieden, verwarmingsmonteurs en, meer in het algemeen, de “schone” afwerkingsbedrijven. Natuurlijk moet deze lijst niet zonder meer worden aangenomen. Sommige loodgieters werken bijvoorbeeld in vuile omgevingen, afhankelijk van het soort werk dat zij doen. De “schone” bouw- en civieltechnische veiligheidsschoen kan dus een veiligheidsschoen zijn.
Vuile omgevingen
Als u het grootste deel van de tijd binnenshuis werkt, maar met vuile materialen (mortel, pleister, lijm, enz.) of stoffige materialen (gipsplaten, zaagsel, enz.) werkt, kies dan een S3-veiligheidssneaker van een glad, waterafstotend materiaal dat gemakkelijk kan worden gereinigd. Dit kan glad leer of microvezel zijn.
De S3 veiligheidsschoen heeft alle kenmerken van de S1P veiligheidsschoen, maar is bovendien bestand tegen het binnendringen van water en vloeistoffen. Dit betekent niet dat hij waterdicht is zoals een rubberen laars, maar laten we het erop houden dat vloeistoffen er langer over zullen doen om door de schoen te dringen.
Een S3-veiligheidssneaker heeft een slank profiel en zit dicht tegen de voet, maar is gemakkelijk te reinigen.
De betrokken beroepen zijn schilders, tegelzetters, stukadoors en meer in het algemeen ambachtslieden die waarschijnlijk vuile materialen gebruiken. Nogmaals, het is aan u om te beslissen op basis van uw dagelijkse werk. Blijft het gebruik van vuile materialen uitzonderlijk, dan kan een S1P veiligheidssneaker zeer geschikt zijn, vooral omdat sommige stoffen zeer strakke inslagen hebben die gemakkelijk te reinigen zijn.
Als uw omgeving vochtig maar niet vuil is, kunt u kiezen voor een veiligheidsschoen met een waterdicht/ademend membraan volgens de WR-norm.
Tip: voor mensen die veel op hun knieën werken (bv. tegelzetters), aarzel niet om een veiligheidsschoen met een harde neus te kiezen om de voorkant van de schoen te beschermen, die vaak een gebied is waar voortijdig wordt geschuurd.
De veiligheidsschoen voor de “vuile” bouwsector kan dus een veiligheidsschoen zijn die gemakkelijk te reinigen is.
Veiligheidsschoeisel voor de bouw en buitenwerkzaamheden
Voor metselaars, grondwerkers en openbare werken is de omgeving vaak vuil en op buitenoppervlakken (asfalt, aarde, wegen, gras, enz.). U hebt dus een S3 veiligheidsschoen nodig die hoog is voor een goede ondersteuning van de enkel, gemakkelijk schoon te maken is en een ingekerfde zool heeft. Deze veiligheidsschoenen voor de bouw zijn veelzijdiger en robuuster dan veiligheidsschoenen, maar ze zijn ook zwaarder en omvangrijker.
Merk op dat voor dakwerkers en timmerlui het gebruik van een veiligheidsschoen een goede keuze kan zijn om de lichtheid en bewegingsvrijheid te behouden. Voor dakdekkers moet u denken aan de grip van uw zool en voor timmerlieden kunt u beter kiezen voor een hoog model voor ondersteuning van de enkel.
Tot slot zijn er voor specifieke werkzaamheden zoals asfalteren specifieke veiligheidsschoenen gereserveerd.