WELKE WERKSCHOENEN KIES JE?

Hoe kies je een veiligheidsschoen die bij je werk past?

Veiligheidsschoenen zijn er in veel modellen van alle vormen, kleuren en soorten.

Dit zorgt ervoor dat je de keuze hebt om een veiligheidsschoen te kiezen die goed bij je past. Ook heeft bijna elk beroep zijn eigen schoen.

Hoewel sommige modellen veelzijdig zijn en andere meer specifiek, is het belangrijk dat je de beperkingen van je werk goed weet voordat je een keuze maakt. Dit is om je bescherming, je comfort en ook de levensduur van je veiligheidsschoenen te maximaliseren. In dit artikelen vertellen we je hoe je een veiligheidsschoen kiest die past bij je werk.

Verschillende veiligheidsschoenen voor verschillende werkomgevingen

Als de werkomgeving waarin je werkt eerder schoon en droog is, dan is een luchtige S1P veiligheidsschoen het meest geschikt. Werk je echter zowel binnen als buiten, dan is een S3 veiligheidsschoen met een glad, gemakkelijk te reinigen materiaal meer geschikt. Hetzelfde geldt voor ambachtslieden die met gips of lijm werken, zoals tegelzetters.

Een extraatje voor wie veel op de knieën werkt: kies een veiligheidsschoen met een stijve veiligheidsneus. Zo voorkom je dat je na een paar weken met een veiligheidsschoen zit met een gat in de voorkant van de teen. Hieronder bespreken we per beroep de beste veiligheidsschoenen.

Ambachten in de bouw

Voor ambachten in de bouw is het verstandig om een S3-veiligheidsschoen met een materiaal dat je gemakkelijk schoon kunt maken te kiezen. Hierbij kun je denken aan gladde, nubuck-, vet- of pull-up-leersoorten. Deze materialen hebben een goede weerstand en zijn gemakkelijk te wassen. In de bouwsector is sloopwerk vrij vuil en stoffig. Ook een metselaar maakt gebruik van materialen die moeilijker schoon te maken zijn wanneer ze eenmaal op de schoenen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mortel en cement.

Een beschermende veiligheidsneus kan een echt pluspunt zijn om ervoor te zorgen dat een veiligheidsschoen langer meegaat. Ook heb je een zool met een goede grip nodig om je vast te houden aan losse grond en onoverzichtelijke bouwterreinen.

Bouwvakkers zijn over het algemeen dol op veiligheidsschoenen met hoge zolen die de enkel goed ondersteunen. Ook houden ze van schoenen die een goede bescherming bieden tegen het binnendringen van stof in de schoen. Voor timmerlieden die misschien meer bewegingsvrijheid nodig hebben kunnen kiezen voor hoge S3-veiligheidssneakers. Deze bieden een goede bewegingsvrijheid, zijn sterk en gemakkelijk schoon te maken.

Ambachten in de bouw
De S2 veiligheidsschoen

Koken en voedselverwerking

Beroepen met betrekking tot koken en voedselverwerking zijn beroepen waarbij grip op betegelde vloeren erg belangrijk is. Een veiligheidsschoen wordt bijna altijd getest op gladheid op een tegelvloer (SRA-norm). Het is zo dat sommige schoenen meer grip hebben dan andere. Je kunt deze informatie aan de fabrikant vragen, maar je zou het best een slijtagetest kunnen uitvoeren. Bekijk bijvoorbeeld de inlegzool na verloop van tijd. Wanneer deze namelijk vuil wordt, zal hij minder goed gaan werken. Wanneer de vloeren vaak vuil zijn, moet je een zool kiezen met noppen die geen vloeistoffen en vuil vasthouden. Een populaire schoen in deze sectoren is de veiligheidsmocassin zonder veters. Ze zijn vaak zwart of wit.

Een ander kenmerk waaraan de veiligheidsschoenen moeten voldoen is aan het feit dat het makkelijk moet kunnen worden gereinigd. Dit is vooral belangrijk omdat hygiëne in deze sector belangrijk is. Daarom is de mocassin het populairste type veiligheidsschoen voor de levensmiddelenindustrie. De constructie ervan beperkt de naden, die net als veter-zones makkelijk vuil opslaan.

Overeenkomsten tussen veiligheidsschoenen in de levensmiddelenindustrie en veiligheidsschoenen in de chemische industrie en laboratoria

Veiligheidsschoenen voor de keuken zijn vaak S2 veiligheidsschoenen. In het algemeen zijn S2 veiligheidsschoenen bestand tegen het binnendringen van vloeistoffen, maar hebben ze geen antiperforatie-zool. Voor sommige vuile of natte werkzaamheden in de voedingsindustrie worden ook vaak standaard S4 of S5 veiligheidslaarzen van kunststof gebruikt. Deze zijn volledig ondoordringbaar. Ze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt in slachthuizen.

De veiligheidsschoenen die in de chemische industrie en in laboratoria worden aanbevolen zijn dezelfde als die voor werkzaamheden in de levensmiddelenindustrie. De risico’s zijn namelijk min of meer hetzelfde. Bij beide is er het gevaar op uitglijden, moet hygiëne gehandhaafd worden en is een weerstand tegen het binnendringen van vloeistoffen in de schoen belangrijk. Eén verschil is dat veiligheidsschoenen voor in de chemische industrie en in laboratoria een betere bestendigheid tegen chemicaliën moet hebben.

lichte industrie onderhoud of zware industrie

Industrieën: lichte industrie, onderhoud of zware industrie

Wanneer je in de industrie werkt sta je vaak lang stil. De langdurige staande positie zorgt ervoor dat pijn onder de voetzool vaak voorkomt. Hierdoor veranderen mensen hun houding en krijgen ze problemen met de bovenliggende gewrichten. Als je de hele dag rondloopt, kan een veiligheidsschoen met goede demping helpen. Je moet ook de kwaliteit van je binnenzool controleren. Deze moet ook demping en steun bieden.

Openbare werken en buitenwerkzaamheden

Wanneer je buiten werkt en dus blootgesteld wordt aan stenen, modder of water, moet je kiezen voor een S3-bouwschoen met een stevig, waterdicht bovenmateriaal. Net als bij constructiewerk moet het bovenmateriaal makkelijk schoon te maken zijn. Kies daarom voor robuust kwaliteitsleer, zoals volnerfleer, nubuckleer of gevet leer.

Een WR-standaard waterdicht en ademend membraan kan een goede extra bescherming zijn voor zeer natte omgevingen. Tenslotte worden de veiligheidslaarzen ook vaak gebruikt in deze beroepen, omdat deze een goede weerstand bieden tegen water en het mogelijk maken dat veters niet nodig zijn. Dit is namelijk vaak een punt van kwetsbaarheid voor de beroepen in de open lucht.

De veiligheidslaars
transport

Vervoer

Wanneer je een vervoerder bent moet je in en uit je voertuig stappen. Het is daarom fijn als je op sportschoenen zou kunnen werken, aangezien deze comfortabel kunnen rijden. Helaas is het vaak verplicht om veiligheidsschoenen te dragen, omdat vervoerders soms zware goederen moeten laden en lossen of in magazijnen moeten werken waar veiligheidsschoenen verplicht zijn. Daarom is het voor transporteurs goed om op zoek te gaan naar veiligheidssneakers die finesse, comfort en veiligheid combineren.

Sommige vervoerders, vooral vervoerders die lange reizen maken, dragen hun sportschoenen tijdens het rijden en trekken hun veiligheidsschoenen aan wanneer ze in de opslagplaats aankomen. Het kan dan handig zijn om veiligheidsschoenen zonder veters te nemen, aangezien deze makkelijk aan te trekken zijn.

Logistiek en supermarkten

Bij logistiek en supermarkten horen banen waarin werknemers veel lopen. Ze zijn voortdurend in beweging. Het werktempo is hoog. Denk hierbij aan het laden, lossen en pakjes afhandelen. Al deze punten betekenen dat werknemers in de logistiek vatbaar zijn voor letsels. In het bijzonder spier- en skeletaandoeningen (MSD’s). Het is daarom goed om te kiezen voor lichte en soepele veiligheidsschoenen. Probeer hierbij te gaan voor schoenen met een grip-vaste buitenzool. Dit kan belangrijk zijn aangezien er soms op grote oppervlakken wordt gewerkt waar vloeistoffen op de vloer aanwezig kunnen zijn.

Als de aanwezigheid van vloeistoffen vaak voorkomt, kies dan S3 veiligheidsschoenen om natte voeten te voorkomen. Kies anders voor S1P veiligheidsschoenen die je een beter ademend vermogen bieden.

Zijn voeten gevoeliger voor zweten
Metaalhandel

Beroepen die werken met metaal

De beste manier om jezelf te beschermen bij beroepen die werken met metaal is door het dragen van een veiligheidsschoen met een beter ademend vermogen. Lassers, gieters, ijzerwerkers, etc. zijn beroepen die veel eisen stellen aan veiligheidsschoenen. Dit komt doordat ze te maken krijgen met uitsteeksels van gesmolten metaal die het materiaal van het bovendeel aantasten, metaalsplinters die de zool doorboren, etc.

Voor deze werkzaamheden heb je een veiligheidsschoen nodig met kwaliteitsleer en een dikke rubberen zool die bestand is tegen contacthitte. Denk hierbij aan de HRO-markering. Kies bijvoorbeeld een veiligheidsschoen met een M-norm en extra bescherming voor de middenvoetsbeentjes. Dit beschermt je tegen vallende voorwerpen.

Kies volgens een type veiligheidsschoen