WERKSCHOENEN BIJ EXTREME HITTE

Het kiezen van veiligheidsschoenen voor lassers

Lassers hebben veiligheidsschoenen met een zeer specifieke bescherming nodig.

In dit artikel vind je deze specifieke kenmerken van een goede veiligheidsschoen voor lassers.

Het kiezen van veiligheidsschoenen voor lassers

Een lassers veiligheidsschoen die bestand is tegen hitte

Aangezien lassers werken met metaal dat met hitte moet worden samengevoegd, is de kans groot dat ze hete voorwerpen laten vallen of zelfs op hete metalen platen gaan staan. Daarom is het belangrijk dat de veiligheidsschoenen van een lasser een zool van nitrilrubber heeft die voldoet aan de HRO-norm. De HRO-eis maakt deel uit van de Europese EN ISO 20345-norm. Het geeft aan dat de buitenzool bestand is tegen een contacthitte van 300°C. Dit betekent dat de zool tot aan de grens van deze temperatuur niet mag smelten, barsten of splijten.

Een lassers veiligheidsschoen die bestand is tegen hitte
Een gesmolten metaalplaat voor de HRO norm

Een gesmolten metaalplaat voor de HRO-norm

De buitenzool is niet het enige dat je tegen de hitte kan beschermen. De materialen van de tussenzool (bijv. EVA) of de binnenzool kunnen ook worden gebruikt om de warmteoverdracht te vertragen. De norm voor goede hittebestendigheid is de HI-norm. Deze eis houdt in dat wanneer de schoen gedurende 30 minuten aan een temperatuur van 150°C wordt blootgesteld, de temperatuur binnenin de schoen niet meer dan 22°C stijgt. Het kan de moeite waard zijn een HI standaard lassers veiligheidsschoen te kiezen, wanneer je vaak op hete grond werkt, zoals spoorwegballast.

Een veiligheidsschoen met een duurzame zool

Zolen van nitrilrubber worden ook aanbevolen voor lassers vanwege de sterkte en duurzaamheid. Lassers hebben deze nodig, want zelfs koud metaal kan scherp zijn en de buitenzool ernstig beschadigen. Daarom moet je een lassers veiligheidsschoen kiezen met een grote, dikke rubberen zool.

Een lasschoen die beschermt tegen vallende voorwerpen

Lassers werken met metalen voorwerpen die vaak zwaar zijn. Hoewel de beschermende neus genoeg veiligheid biedt op de voorvoet, kan het een goed idee zijn om te kiezen voor een lasschoen met extra bescherming van de middenvoetsbeentjes. De aanvullende M-norm geeft aan dat de veiligheidsschoen een metatarsale bescherming biedt die bestand is tegen een druk of impact van 100 joule (10 kg die van een hoogte van 1 meter valt).

Waartegen word je beschermd door het dragen van een veiligheidsschoen
Je veiligheidsschoen snel kunnen uittrekken

Je veiligheidsschoen snel kunnen uittrekken

Hoewel het raadzaam is een broek over de lasschoen te dragen of voor slobkousen te kiezen, is het mogelijk dat er spatten gesmolten metaal of stukjes metaal in de schoen terechtkomen. Ook al is het beter dit te vermijden, een systeem met snel-sluiting (gesp, klittenband) kan het leven van een lasser redden en ervoor zorgen dat de veiligheidsschoenen makkelijk uit te trekken zijn.

Een veiligheidsschoen zonder veters

Het is beter om te kiezen voor veiligheidsschoenen zonder veters. Veters zijn namelijk vaak gemaakt van polyester of polyamide. Deze gaan voor lassers vaak niet lang mee.

Kun je niet zonder je veterschoenen? Dan kun je kiezen voor leren veters. Ze gaan veel langer mee. Zorg er wel voor dat je, wanneer je voor een veter-model kiest, ervoor zorgt dat de tong van de schoen een kruisje heeft. Wanneer de schoen dat niet heeft loop je het risico dat er hete deeltjes in je schoen terechtkomen.

Kies een veiligheidsschoen met kwalitatief en resistent leer

Een lassers veiligheidsschoen met een zelfdovende draad

Een zelfdovende draad is een draad die geen vuur verspreidt en die niet op vuur reageert. Wat de veiligheid betreft verandert er niet veel, omdat de bescherming van de voet vooral wordt geboden door het hoofdmateriaal waarvan de lasschoen is gemaakt. Een meer resistente draad geeft echter een betere levensduur aan het product.

Kies een veiligheidsschoen met kwaliteitsvol en stevig leer

Wat voor de zool geldt, geldt ook voor de materialen. Ga voor sterke en kwalitatieve materialen. Ga niet voor schoenen van canvas, suède of andere draderige of pluizige materialen. Kies voor een lassers veiligheidsschoen met een glad, dik kwaliteitsleer.

Kies volgens een type veiligheidsschoen