VERSCHILLENDE MODELLEN

Wat zijn de verschillende soorten veiligheidsschoenen?

De veiligheidsschoen is een technisch product dat in veel verschillende soorten en maten wordt gemaakt.

Er zijn veiligheidsschoenen voor bijna elke klus. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten veiligheidsschoenen.

Wat zijn de verschillende soorten veiligheidsschoenen

De veiligheidssneaker

De veiligheidsschoen van het moment, de safety sneaker, wordt steeds populairder bij werknemers. De veiligheidssneaker neemt alle kenmerken van de sportschoen over. Ze zijn licht en luchtig, zijn gemaakt van textiel, hebben een ultralichte comfortzool en klevende noppen. Naast het ontwerp is het vooral het comfort van de veiligheidssneaker dat werknemers aanspreekt.

Wanneer moet je kiezen voor een veiligheidssneaker? Dat kun je het beste doen voor gebruik binnenshuis, aangezien de zool vaak plat is en dus is gemaakt voor gladde vloeren. Wanneer je werkomgeving droog en schoon is kun je het best een S1P veiligheidssneaker nemen die zo goed mogelijk ventileert. Wanneer je in een werkomgeving werkt waarin vocht, koolwaterstoffen of vuile materialen voorkomen kun je het beste kiezen voor een S3 veiligheidsschoen van glad, waterafstotend materiaal die gemakkelijk te reinigen is.

De veiligheidssneaker
Bouwschoenen voor buiten

Bouwschoenen voor buiten

Bouwschoenen zijn robuuste veiligheidsschoenen. Ze hebben een buitenschoen-profiel met een grote kramp. Ze worden vaak gebruikt bij werk dat wordt gedaan in vuile werkomgevingen waar terrein-rijden vereist is. Denk hierbij aan metselwerk, landschapsverzorging, grondwerk etc. Over het algemeen zijn S3 veiligheidsschoenen bestand tegen het binnendringen van vloeistoffen.

Safety Rangers

De Safety Ranger is een extra beschermingsniveau voor een bouwschoen. Het zorgt met name voor meer enkelsteun en meer weerstand tegen stof en vloeistoffen. Mensen die in zeer drukke omgevingen werken, zoals in steen- of kalksteengroeven, kunnen het best een Safety Ranger voor buiten gebruiken om de enkel beter te ondersteunen. Er zijn ook interventie Safety Rangers. Deze zijn meer gestroomlijnd en sportiever.

De veiligheidslaars

De veiligheidslaars is handig voor mensen die niet willen dat vloeistoffen of stof de schoenen binnendringen. Vloeistoffen en vuil komen namelijk makkelijk binnen via de tong van veterschoenen. De veiligheidslaars is ook handig wanneer je geen veters wil, zoals lassers vaak fijn vinden.

De veiligheidslaars

Veiligheidsmocassins

Net als de veiligheidslaars is de mocassin een veiligheidsschoen zonder veters. Ze worden gebruikt in de levensmiddelenindustrie of in laboratoria waar hygiëne erg belangrijk is. De mocassin zonder veter houdt namelijk heel weinig vuil vast in vergelijking met een veiligheidsschoen met veters. De veters zijn namelijk gebieden waar veel vuil zich ophoopt en waar het moeilijker is om bacteriën te verwijderen.

Veiligheidsmocassins
Veiligheidsschoenen voor de stad

De stadsveiligheidsschoen

Als je functie veelzijdig is en je zowel op de bouwplaats, bij klanten of in de kantoren bent, dan kan een stadsveiligheidsschoen zeer geschikt zijn. Zij zijn bijvoorbeeld geschikt voor werfleiders, managers, veiligheid-verantwoordelijken of vaklui die klanten op de werven ontvangen etc. Een veiligheidsschoen voor in de stad is gemaakt van stijlvolle en elegante materialen. Hij is eerder sober en onopvallend.

Veiligheidsklompen

Veiligheidsklompen worden nog steeds gemaakt. Ze zijn meer geschikt voor vrouwen die een hak willen houden aan hun schoen. De veiligheidsklomp heeft het voordeel dat hij open is en de voet niet opsluit, waardoor je voeten minder gaan zweten. Je kunt ze makkelijk aan en uit doen en zijn daarom geschikt voor mensen die weinig lopen en een vrij statische baan hebben.

In de EN ISO 20345-norm worden de klompen aangegeven met SB of SBP (met antiperforatie-plaat), omdat ze geen gesloten rug hebben die vereist is bij de S1-, S2- en S3-norm.

Veiligheidsklompen

Specifieke veiligheidsschoenen

Er zijn veiligheidsschoenen die niet in een van deze categorieën passen, omdat ze voor zeer specifieke doelen bestemd zijn.

Specifieke veiligheidsschoenen

Kies volgens een type veiligheidsschoen

Lees onze andere artikelen over dit onderwerp: