HOGE OF LAGE WERKSCHOEN

De lage veiligheidsschoen VS de hoge veiligheidsschoen

Voor sommigen is het moeilijk om te kiezen tussen een lage en een hoge veiligheidsschoen. Anderen vinden het helemaal niet moeilijk om deze keuze te maken.

Is het een kwestie van stijl? Bescherming? Normen? Comfort? In dit artikel wordt precies uitgelegd wanneer je het beste voor lage of voor hoge veiligheidsschoenen kunt kiezen.

laag vs hoog 1

Wat zijn lage veiligheidsschoenen en hoge veiligheidsschoenen?

Een lage veiligheidsschoen is een schoen die niet boven de malleolus uitsteekt. Dit is een onderdeel van de enkel. De hoge veiligheidsschoen heeft een kraag die de enkel en de malleoli bedekt. Bij de hoge veiligheidsschoenen horen:

  • De mid-hoge veiligheidsschoenen. Dit zijn vaak hoge veiligheidssneakers.
  • Brodequins. Deze zijn vaak een beetje hoger. Dit zijn vaak bouwschoenen voor de bouwindustrie.
  • Safety Rangers. Deze bedekken een groot deel van de kuit.
  • Veiligheidslaarzen die misschien niet als schoenen worden beschouwd, maar toch hoog zijn.
Wat zijn lage veiligheidsschoenen en hoge veiligheidsschoenen

Is de norm verschillend tussen een lage en een hoge veiligheidsschoen?

Of het nu gaat om een lage of hoge veiligheidsschoen, alle veiligheidsschoenen moeten voldoen aan de Europese EN ISO 20345-norm. Binnen deze norm zijn er fundamentele eisen. Zowel lage als hoge veiligheidsschoenen moeten aan deze basiseisen voldoen. Deze basiseisen zijn gegroepeerd onder de SB-markering. Hetzelfde geldt voor de markeringen SBP, S1, S1P, S2 en S3. Een lage of hoge veiligheidsschoen kan deze markeringen krijgen. De hoogte van het bovendeel van de veiligheidsschoen heeft geen invloed op het verkrijgen ervan.

Er is een extra eis die hogen veiligheidsschoenen kunnen behalen. Dit is de AN eis. Deze eis heeft betrekking op de bescherming van de malleoli.

De voordelen van hoge veiligheidsschoenen

De hoge veiligheidsschoen is vooral geschikt in vuile, modderige of natte omgevingen. Dit is meestal buiten. Het kan voorkomen dat vuil de schoen binnendringt. Je kunt het beste ook een hoge veiligheidsschoen kiezen wanneer het risico er is dat er voorwerpen rondslingeren, zoals in metaalberoepen. Denk hierbij aan lassers, ijzerwerkers etc. Er worden voor deze beroepen laarzen of specifieke rechtopstaande modellen zonder veters aanbevolen.

De hoge veiligheidsschoen biedt ook een betere bescherming tegen de kou en is daarom geschikter voor bijvoorbeeld werk in de winter of in werkomgevingen waar het koud is. Hierbij kun je denken aan koelhuizen of koelcellen.

Wanneer je tijdens je werk op vloeren loopt die bezaaid zijn met voorwerpen of met veel obstakels kunnen hoge veiligheidsschoenen ook een extra bescherming voor je enkels zijn. Dit komt door dat ze een betere steun bieden.

De S3 veiligheidsschoen
De voordelen van de lage veiligheidsschoen

De voordelen van lage veiligheidsschoenen

De lage veiligheidsschoen is geschikter voor werk in warm weer. Dit komt omdat de voet dan minder is ingesloten. Sommige mensen geven ook de voorkeur aan lage veiligheidsschoenen om het feit dat ze makkelijk aan te trekken zijn. Neem wel de tijd voor je veiligheid. Wanneer de omgeving waarin je werkt een hoge veiligheidsschoen vereist, neem dan niet voor het gemak een lage veiligheidsschoen. Veiligheid is dan toch echt het belangrijkst.

Sommige mensen kunnen echt niet tegen materiaal op hun enkels en malleoli, omdat zij dat niet gewend zijn en de hoge veiligheidsschoen beperkend vinden. Hierbij kan een lage veiligheidsschoen goed van pas komen. Een lage veiligheidsschoen is vaak ook lichter. Er zit ongeveer 30 tot 60 gram verschil tussen een lage en een hoge veiligheidsschoen. Lichtheid is een belangrijk criterium voor veel gebruikers. Hoe lichter de veiligheidsschoen, hoe minder vermoeid veel mensen aan het eind van de dag zijn.

Conclusie

Hoge veiligheidsschoenen bieden dus meer bescherming, met name wat betreft de ondersteuning van de enkel, de weerstand tegen kou, de bescherming van de malleoli en tenslotte het tegenhouden van vuil en andere voorwerpen van buitenaf die de schoen zouden kunnen binnendringen.

Als geen van deze problemen bij jou van toepassing zijn in je werkomgeving, waarom zou je dan onnodige extra bescherming toevoegen? Nogmaals, de beste veiligheidsschoen is diegene die je nodig hebt. Neem de tijd om je werkomgeving te analyseren en je keuze hierop af te stemmen.

Kies volgens een type veiligheidsschoen

Lees onze andere artikelen over dit onderwerp: