Resultaat 1–24 van de 66 resultaten wordt getoond

OVER VEILIGHEIDSNORMERING

Categorie S3

Veiligheidsschoenen met een beschermingsklasse S3 zijn natuurlijk geschikt voor droge werkruimten, maar kunnen eventueel ook gedragen worden in werkruimten waar het vochtig kan zijn. Deze werkschoenen worden over het algemeen vaak buiten en onder zware of ruwe werkomstandigheden gebruikt worden. 

Deze schoenen kunnen penetratie wonden voorkomen en bieden de drager eveneens een goede grip – zelfs op gladde en onveilige ondergronden. De schoenen met beschermingsklasse S3 zijn namelijk uitgerust met geprofileerde buitenzolen. 

S3 veiligheidsschoenen hebben op zich dezelfde uitrusting als S2 veiligheidsschoenen, maar zijn aangevuld met extra functies en kenmerken zoals de neuskap met energie-absorptiecapaciteit van 200 joule, de gesloten hiel zone en de energie-absorptiecapaciteit in de hielzone. Daarnaast zijn deze schoenen ook antistatisch en de buitenzolen zijn brandstofbestendig. Tot slot bieden zij ook een beperkte bescherming tegen waterindringing en waterabsorptie en hebben zij een geprofileerde buitenzool. 

De beschermende neus is verplicht

Bij werkschoenen met een beschermingsklasse is een stalen neus of een veiligheidsneus verplicht. Tegenwoordig zijn deze neuzen maar al te vaak gemaakt van kunststof, aluminium of zelfs composietmaterialen in plaats van staal. 

Deze teenstukken voorkomen of verminderen verwondingen aan de tenen van de arbeider of drager. Uit welk materiaal deze teenkappen ook gemaakt zijn, ze moeten ten minste bestand zijn gegen een energie van 200 joule en een statische druk van 15 kilonewton. 

Gesloten hiel zone en energie absorptiecapaciteit in de hielzone

Schoenen met een beschermingsklasse S3 hebben eveneens een gesloten hiel gedeelte. Dit gesloten hiel gedeelte kan verwondingen door afketsende of botsende voorwerpen voorkomen en verbetert eveneens de loop stabiliteit. Wanneer de drager van de schoen valt beschermt het energie absorberend vermogen de hiel ook tijdens de impact om zo verwondingen te voorkomen. 

Voorkomen van gevaren door antistatische eigenschappen

Wanneer de elektrische weerstand van de veiligheidsschoen kan worden gemeten in het bereik tussen de ondergrens van 100 kiloOhm (100.000 Ohm) en de bovengrens van 1 GigaOhm (1.000.000 Ohm), kan de schoen als antistatisch verkocht worden en voldoet deze veiligheidsschoen ook aan de norm voor antistatisch schoeisel die geldt voor gecertificeerde veiligheidsschoenen. 

Waarom werkt men hier met een ondergrens? Wel, deze ondergrens werd vastgesteld om het risico van een elektrische schok als gevolg van elektrische apparatuur of onderdelen onder spanning tot een minimum te beperken. De bovengrens werd vastgesteld om het risico van ontsteking van ontvlambare stoffen of dampen door vonkoverslag tegen te gaan.

Duurzaamheid van de buitenzool wanneer deze in contact komt met brandstoffen

Tot hiertoe hebben we het vooral gehad over kenmerken die de drager van de schoen zullen beschermen. Maar er zijn natuurlijk ook kenmerken die de kwaliteit van de schoen zelf moeten waarborgen. Een veiligheidsschoen is namelijk best zo duurzaam mogelijk. 

Ook deze duurzaamheid wordt daarom tijdens de standaardtests aan uitgebreide tests onderworpen. De buitenzool moet onder meer bestand zijn tegen brandstoffen zoals diesel of benzine. 

Men test de schoen eveneens op bepaalde omstandigheden die eventueel als onaangenaam ervaren kunnen worden of potentieel een gezondheidsrisico kunnen volgen. Zo test men op waterindringing en waterabsorptie bij S3 Veiligheidsschoenen. De S3 veiligheidsschoenen zijn tot op zekere hoogte bestand tegen beide. Dit wil zeggen dat de S3 veiligheidsschoen perfect gedragen kan worden in werkplekken waar het al wel eens vochtig kan zijn, of bij beroepen die voor een groot deel buiten uitgevoerd worden. Natte voeten kunnen namelijk niet enkel een veiligheidsrisico vormen, water in de schoenen kan ook een negatieve impact hebben op de gezondheid. 

Penetratie Bestendige tussenzool tegen het stappen op of in gevaarlijke voorwerpen

Wanneer je bijvoorbeeld op een werf of in een fabriek werkt, is het natuurlijk niet ongewoon dat jij door of op puntige en scherpe voorwerpen moet stappen. Veiligheidsschoenen moeten daarom een penetratie bestendige tussenzool hebben zodat deze scherpe voorwerpen de drager niet kunnen verwonden of de binnenschoen kunnen binnendringen. 

Indien je werkt op een plek waar vocht kan voorkomen, of indien je buiten werkt, zijn waterafstotende S3 veiligheidsschoenen verplicht. Deze kunnen uitgerust zijn met een tussenzool van staal of textielvezel. Wanneer je vooral in een droge werkplek werkt kan je kiezen voor een schoen met bescherm type S1P – een schoen van beschermingstype S1 die dan wordt aangevuld met een penetratie bestendige tussenzool. 

Geprofileerde buitenzool tegen het uitglijden

Ieder jaar raken er heel wat arbeiders en werknemers gewond omdat zij uitgleden op gevaarlijke of gladde oppervlakken. Het is dan ook erg belangrijk dat de buitenzool van een goede veiligheidsschoen geprofileerd wordt op specifieke plaatsen om uitglijden tegen te gaan. Op deze manier krijg je een betere grip op gladde oppervlakken en hoewel een geprofileerde buitenzool op zich niet verplicht is voor S3 veiligheidsschoenen raden wij toch aan om veiligheidsschoen met geprofileerde buitenzool uit te kiezen. Kijk hierbij vooral uit naar buitenzolen die SRC-getest zijn voor de beste slipweerstand volgens de Europese norm. 

Aanvullende eisen voor andere gevaarlijke situaties

Ook zijn er aanvullende eisen waar veiligheidsschoenen aan kunnen voldoen zoals koude- of warmte-isolatie, een zekere weerstand van de zolen tegen contactwarmte, bescherming van de middenvoet en snijweerstand. 

Daarnaast zijn er ook andere vereisten zoals bijvoorbeeld bescherming tegen druppels gesmolten metaal (schoenen die in een gieterij gebruikt kunnen worden), snijwonden van handbediende kettingzagen (schoenen gebruikt in de bosbouw) of zelfs veiligheidsschoenen en laarzen die door brandweerlieden gebruikt kunnen worden. 

Voor de certificering van deze laarzen is de naleving van andere normen van cruciaal belang. Een groot aantal van deze gecertificeerde modellen is beschikbaar via onze website. Zo kan je via de webshop bijvoorbeeld schoenen en modellen bestellen die geschikt zijn voor ESD. Dit wil zeggen dat zij de elektrostatische lading van de drager op gecontroleerde wijze via de schoen afvoeren en op die manier gevoelige elektronische componenten beschermen tegen plotselinge ontladingen. Wanneer je deze schoenen aan hebt merk je deze elektrostatische ladingen als drager vaak niet op. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet zijn en gevoelige – en vaak dure, apparatuur in de directe omgeving kan ernstig beschadigd worden door deze elektrostatische ladingen. 

Arbeidsveiligheid creëert win-win situaties

Zowel de baas als de werknemer hebben er baat bij om de werknemer te voorzien van goede en betrouwbare veiligheidsschoenen. Betrouwbare voetbescherming kan namelijk pijn en langdurige blesseringen tegengaan. Daarnaast maakt de werkgever ook minder kosten als gevolg van makkelijk voorkombare arbeidsongevallen – want arbeidsongevallen kunnen erg duur zijn! 

Hoewel een paar goede veiligheidsschoenen misschien net dat tikkeltje duurder is dan een ander paar, kies je altijd best voor de veiligheidsschoenen van de beste kwaliteit, met de beste certificeringen. Op die manier kan je in de toekomst geld uitsparen op arbeidsongevallen en ziekte door blesseringen bij personeel. 

Arbeidsveiligheid is enorm belangrijk!

Volgens de Nederlandse wetgeving moet een werkgever ervoor zorgen dat alle werknemers veilig en gezond kunnen werken. Dit werd vastgesteld in de Arbowet. Zo nodig kan een werkgever de werknemer verplichten om veiligheidsschoenen te dragen. Wanneer je in de bouw werkt ben echter bij de wet verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. 

Veiligheidsschoenen als onderdeel van individuele PBM

Wanneer je op de werkplek veiligheidsschoenen draagt maken deze altijd deel uit van de individuele PBM of Persoonlijke Beschermings Middelen wanneer de werkomgeving PBM vereisen omdat er een risico op verwondingen bestaat. Of je al dan niet PBM hoeft te dragen wordt vastgesteld tijdens een risico inventarisatie en evaluatie. Bij deze RI&E hoort een plan van aanpak waarin er beschreven wordt wat er zoal mis kan gaan op de werkplek en wat er vanuit de werkgever wordt gedaan om dit te vermijden. De RI&E wordt best uitgevoerd door een gespecialiseerde ervaringsdeskundige. Deze ervaringsdeskundige zal ook aanraden of werknemers al dan niet verplicht zijn om veiligheidsschoenen te dragen en adviseren ook aan welke beschermingsklasse deze veiligheidsschoenen moeten voldoen. 

In onze webshop vind je veiligheidsschoenen aan verschillende beschermingsklassen die allemaal standaard getest zijn. Over het algemeen stockeren wij veiligheidsschoeisel in de beschermingsklassen S1 tot S3 en S1P die voldoen aan de Europese norm EN ISO 20345 voor gecertificeerde voetbescherming. 

Het is namelijk zo dat veiligheidsschoenen pas op de markt gebracht mogen worden nadat een onafhankelijk instituut ze aan de hand van steekproeven heeft getest. Zo kan men er zeker van zijn dat de schoenen perfect voldoen aan de vooropgestelde normen. Op de tong van de veiligheidsschoen vind je een CE-keurmerk terug dat hier meer informatie over kan verstrekken.